Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Felçli adam, Musk’ın beyin çipiyle Mario oynadı! İşte o anlar

Neuralink çipini takan felçli bir adam, düşünceleriyle Mario Kart oynamayı başardı. Peki bu nasıl mümkün oldu?

Felçli adam, Musk’ın beyin çipiyle Mario oynadı! İşte o anlar
25 Mart 2024 00:22

Beyin-bilgisayar arayüzleri son zamanlarda büyük ses getirmeyi başardı. Elon Musk’ın şirketi Neuralink, boynundan aşağısı felçli bir kişiye taktığı çiple yeniden gündemde. Felçli adam, sadece düşüncelerini kullanarak Mario Kart oynamayı başardı.

Neuralink çipi sayesinde Mario Kart oynadı

Bir yüzme kazasının ardından boynundan aşağısı felçli kalan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, Neuralink’in deneysel implantını kullanmaya başladı. Şirket daha önce düşünce gücüyle bilgisayar kullandığı anları gösterdi. Şimdi de Arbaugh’un Nintendo Switch’te Mario Kart oynadığı videoyu paylaştı.

Videoya göre Arbaugh, Neuralink implantını kullanarak karakterini kontrol edebildi. Ayrıca sağa sola yönlendirebildi, hızlanabildi ve hatta diğer yarışçılara silahla ateş edebildi. Üstelik bunların hepsini tek bir kasını bile oynatmadan yaptı.

Konuyla ilgili düşüncelerini Neuralink ekibine aktaran felçli kişi, bu deneyimin hayat değiştirici olacağını söyledi. Artık oyun oynamak ve bilgisayar kullanmak gibi daha önce imkansız olan şeyleri yapabildiğini ifade etti.

Bu, beyin-bilgisayar arayüzlerin felçli veya ampute insanlara hareket kabiliyetini geri kazandırabileceğine gösteriyor. Neuralink’in ilk insanlı testlere başlamasından bu yana sadece bir yıl geçtiğini de hatırlatmak gerekiyor.

Her ne kadar büyük bir adım olarak görülse de proje, tartışmaların odağında. Neuralink’in bazı yasal izinleri almakta zorluk yaşadığı daha önceden biliniyor. Özellikle insanlar üzerinde yapılan bilimsel deney, birçok kez reddedilmişti. Hatta bazı deneyleri yasal izni olmadan yaptığı iddia edilen şirket, ilk kez 2023’ün mayıs ayında insanlar üzerinde çalışma izni alabildi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşınız.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.