Dolar 34,2546
Euro 37,6459
Altın 2.887,81
BİST 9.044,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Çar 27°C
Per 30°C
Cum 24°C
Cts 20°C

Engelli psikolojisi nedir? Nasıl başa çıkılır?

10-16 Mayıs haftası her yıl ülkemizde Engelliler HAftası olarak kutlanıyor. Peki engelli psikolojisi nedir? Nasıl başa çıkılır?

Engelli psikolojisi nedir? Nasıl başa çıkılır?
13 Mayıs 2024 12:46

Engelli bireylerin bir değeri olarak hayatımızın her alanında karşılaştığımız uzunluğumuz ve 10-16 mayıs haftası her yıl bu kişiliğimize atfedilerek kutlanıyor. Bu hafta özel olarak engelli vatandaşlarımız, onların psikolojilerine, toplum içindeki önemlerine yönelik günlük etkinliklere hazırlanıyor.

Engelliler, engellerle karşılaştıkları zorluklar zaman zaman psikolojik problemlere karşı korunabiliyor ve yol açabiliyor.

Klinik Psikolog Merve Ramazan , 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle engellilerle karşılaştıkları zorluklar zorluklar yaşadıkları psikolojik sorunlar hakkında Herkes Duysun’da bir açıklamalarda bulundu.

Engelli psikolojisi ile nasıl başa çıkılabileceğini anlatan Klinik Psikolog Merve Ramazan , “Bilinçlendirme, olumlu bakış açısı sunma, hobi edinimi, sağlıklı yaşam tarzını benimsemek çok büyük katkı sağlayacak. Hayatının bir daha böyle olmasını kabul etmek bireye en büyük kolaylığı ve varlığı sağlar ama kişiliği bunu kabul edene kadar zaten sorun yaşar ve kendi içinde aşamalı ruhsal durumlar olabilir. Bu nedenle uzman bir psikologdan terapi desteği sağlandı.” tavsiyelerinde bulundu.

“SOSYAL DESTEK VE TERAPİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

Klinik Psikolog Merve Ramazan , “Engellilik, gelişmiş veya sonradan kazanılmış bir durum olabilir ve daha da güçlenebilir , zihinsel, duyusal ve sosyal olarak çalışabilir. Bu durum, bireyin günlük yaşamında çeşitli zorluklar yaşayabilir ve bu zorlukların psikolojisini önemli ölçüde artırabilir. dedi.

Engelli bireylerde görülen, kaygı, öfke, düşük şiddette de görülebileceğini hatırlatan Ramazan, “Bunların önlenmesi için aile desteği çok önemlidir. Erken yaşta tanı ve müdahale engelli bireyin engellilikle başa çıkmasında daha etkili olur. Sosyal destek ve terapi çok önemlidir. ” serveti kullanıldı.

“ENGELLİLER BİRÇOK ZORLUKLA KARŞI KARŞIYA KALIYOR”

Engellilerin yaşadığı zorluklara da değinen Klinik Psikolog Merve Ramazan, bu kişilerin paylaştırıldığını şöyle ifade etti:

“Engelliler birçok zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Bu zorluklardan en çok sorun oluşumu ise çoğalmaktadır. Yaşanan sorunlar zorluklar (hareketlilik, kişisel bakım, iletişim, duyusal işlevler) ve sosyal zorluklar (ayrımcılık ve damgalama, erişilebilirlik, eğitim ve istihdam) olarak bölünebilir.”

“ENGELLİ BİREYLERİN YAŞAMINI KISITLAYAN HER DURUM, RUHSAL SORUNLARIN ARTMASINA NEDEN OLUYOR”

Engelli hastaların yaşadığı ruhsal sorunları açıklayan Klinik Psikolog Merve Ramazan, engellilerin yaşadıkları ruhsal sorunları şöyle sıraladı:

Depresyon ve Kaygı: Engelli bireyler, yaşadıkları zorluklar nedeniyle ve kaygı gibi ruhsal sorunlar yaşayabilirler. Düşük Özgüven: Engelli bireyler, engellilikleri nedeniyle yetersiz ve değersiz hissedebilirler. Öfke ve Saldırganlık: Engelli bireyler, yaşadıkları zorluklar nedeniyle öfke ve saldırganlık gibi duygusal sorunlar yaşayabilirler.

ENGELLİ BİREYLERİN YAŞADIKLARI ZORLUKLARIN PSİKOLOJİLERİNE ETKİLERİ NELERDİR?

Engelli bireylerin hayatlarının her alanında çeşitli zorluklarla ve sorunlarla karşılaşabilirler. Bu durum, psikolojilerini önemli ölçüde etkileyebilir.

Engellilik türüne, ölümlere ve bireylerin yaşadığı çevreye göre olumsuzlukların değişiklik gösterebileceğini kaydeden Ramazan, engellilerin karşılaştığı olaylari üzerindeki olumsuz ve olumlu gelişmeler genel durumlarıyla şu şekilde sıraladı:

Olumsuz Etkiler: Depresyon ve kaygı, düşük şiddet, öfke ve saldırganlık, stres ve özgürlük, sosyal özellikler Etkiler: Dayanıklılık ve güç, empati ve anlayışlar, duygu, zeka ve problem çözme, bireysel psikoterapi, davranışçı terapi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.