Dünya Bankası tarıma yıllık 9 milyar dolar yatırım yapacak
Dünya Bankası Grubu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile 2030 yılına kadar tarımsal finansman taahhütlerini yılda 9 milyar dolara çıkaracağını duyurdu.
Dünya Bankası Grubu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile 2030 yılına kadar tarımsal finansman taahhütlerini yılda 9 milyar dolara çıkaracağını duyurdu. Dünya Bankası Tarım Küresel Direktörü Shobha Shetty, “Kalkınma bankasının finansman çabalarını iklim değişikliğiyle mücadele, çiftçileri dijital platformlara bağlama ve sigortanın daha iyi kullanımı yoluyla sektördeki riskleri azaltmaya odaklayacağını” ifade etti. Banka geçtiğimiz Aralık ayında, yıllık finansmanın yüzde 45’ini iklimle ilgili projelere ayıracağını duyurmuştu. Açıklamaya göre Dünya Bankası, “gıda verimliliği, iklim değişikliği ve tarım paydaşlarını zorlayan diğer engelleri ele almak için yeni bir çalışma biçimini, yeni bir yatırım düzeyiyle birleştiriyoruz” diyerek tarım ve iklim finansmanındaki yeni yol haritasını açıkladı.
Çin akıllı tarım ile gıda üretimini artıracak
Çin, gıda üretimini artırma önlemlerinin bir parçası olarak tüm tarım endüstrisi zincirinin dijital dönüşümünü hızlandırmak için beş yıllık bir eylem planı açıkladı. 2024-2028 yıllarını kapsayan Akıllı Tarım Eylem Planı ile, dijital ekim teknolojisi şemasının yanında ulusal tarım ve kırsal veri platformunun oluşturulması amaçlanıyor. Çin son yıllarda tarım makineleri ve tohumculuğa büyük yatırımlar yapıyor. Bu sayede tarımın birbiriyle bağlantılı alt sektörleri güçlendirilerek girdi maliyetleri düşürülüyor, gerçek bir endüstri yaratılıyor.
Çin Tarım ve Kırsal İşler Bakan Yardımcısı Zhang Xingwang geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında Çin’in bu yıl ki tahıl üretiminin 700 milyon tonu geçeceğini duyurdu. Türkiye’nin toplam bitkisel üretimi 130 milyon ton düzeyinde. Çin 1,4 milyarlık nüfusunu beslemek için tarımsal ürünlerde ithalata bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Brezilya, ABD gibi ülkelerden her yıl yaklaşık 100 milyon tondan fazla soya ve diğer tahıllardan ithal ediyor. Gezegenin liderliğine soyunan Çin’in en büyük ayak bağı sağlıksız beslenme, gıda kırılganlığı. İlk hedef gıda kırılganlığını azaltıp Çin’in geleceğini beslemek.
Tarım lobiciliği ABD seçimlerine 124 milyon dolar bağış yaptı
2023’ta tarım lobiciliği için 178 milyon dolar harcandı. 2024 yılında tüm dünyada 3 milyara yakın insan oy kullanıyor. İktidarın yeni sahipleri gıdanın yetiştirilmesine yönelik yeni tarım yasaları, karbon vergileri, çiftlik yasası, 2025 yılı itibariyle Paris İklim Anlaşması’nın getirdiği yeşil dönüşüm gibi çeşitli başlıklardaki verilmesi gereken kararların baskısı altında iktidarlarının keyfini sürebilecek mi? Tarımın yeşil dönüşüm finansmanı gibi masada bekleyen pek çok konu var. Son yıllarda Tyson Foods gibi markalar pek çok tarım yasa ve düzenlemenin çıkarılması veya iptali için milyonlarca dolar harcadılar. Tyson Foods 30 Haziran itibariyle seçimlere 886 bin, Montaire Farms 12 milyon dolar bağışta bulundu. Tarım işletmelerinin son yılda seçimlere harcadığı bütçe 124 milyon dolar. Open Secrets’a göre 2024 seçimleri tarihin en maliyetli seçimi. ABD’li Bilim İnsanları Birliği’ne göre tarımın lobicilik faaliyetleri 2019’dan 2023’e yüzde 22 arttı.
Velhasıl, dünya önce tarımı sonra insanlığı beslemek için kolları sıvadı. 2025 şimdiden beter bir yıl olmaya aday. Bize düşen önce kendi bahçemizi sonra evreni yeşertecek motivasyonu bulmak.