Denizanalarının kaybettiği dokunaçlarını nasıl yenilediği keşfedildi
Denizanaları, kaybettikleri dokunaçlarını yenileyebiliyor. Yıllardır bunun nasıl olduğunu merak eden bilim insanları, sonunda durumu çözdü.
Okyanusun büyüleyici canlıları olan denizanaları, kaybolan dokunaçlarını yenileme konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahip. Denizanası rejenerasyonunun ardındaki mekanizmalar diğer rejenerasyon yapan hayvanlarda gözlemlenenlerden farklı olduğu için bu süreç bilim insanlarını için uzun süredir gizemini sürdürüyordu.
Denizanaları nasıl rejenerasyon yapıyor çözüldü!
Araştırmacılar denizanaları için rejenerasyon sürecinde blastemanın rolünü ortaya çıkardılar ve böylelikle gizem çözülmüş oldu. Gelin beraber detaylarına inelim.
Denizyıldızları, semenderler ve hidrozoanlar dahil olmak üzere çeşitli hayvanlar, blastema içeren bir onarım süreci yoluyla kayıp vücut parçalarını yenileme yeteneğine sahipler.
Kök hücrelere benzeyen blastema, vücut parçalarını yeniden inşa etmek için tekrar tekrar bölünerek çok önemli bir rol oynuyor. Bu süreç diğer canlılarda iyi çalışılmış olsa da, denizanaları tarafında nasıl gerçekleştiğini anlamak zordu.
PLOS Biology’de yayınlanan bir çalışma, denizanası rejenerasyonuna ilişkin çok önemli bir bulguyu ortaya koyuyor. Blastemanın tipik olarak yaralı vücut parçasının tabanında oluştuğu diğer hayvanların aksine, denizanaları özellikle yaralanma bölgelerinin etrafında blastema oluşturuyor. Bu keşif, denizanalarının kaybolan dokunaçlarını nasıl yenileyebildiğini açıklayan bulmacanın çok önemli bir parçasını oluşturuyor.
Çalışmadan elde edilen temel bilgiler
Araştırmacılar, denizanaları nın kaybettiği dokunaçlarını 24 saatten daha kısa bir sürede yeniden üretebildiğini ve blastemanın yaralanma meydana geldikten hemen sonra oluştuğunu gözlemledi.
İlginç bir şekilde, çalışma denizanasındaki rejenerasyon sürecinin yakın zamanda beslenmeye dayanmayabileceğini ve bu durumun onu diğer bazı rejeneratif hayvanlardan ayırdığını öne sürüyor.
Cevaplanmayan sorular ve gelecek araştırmalar
Çalışma denizanalarında blastema oluşumunu aydınlatırken, çoğalan hücrelerin kökeni belirsizliğini koruyor. Bu cevaplanmamış soru, denizanası rejenerasyonunun önemli bir yönünü gizem içinde bırakıyor.
Bilim insanları bu hücrelerin kaynağını çözene kadar, denizanaları kaybettiği uzuvları nasıl yenilediği tam olarak anlaşılamayacak ve belki de çözüldüğünde insanoğlu olarak ölümsüzlüğe kavuşacağız.
Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.