Dolar 35,1542
Euro 36,5853
Altın 2.959,28
BİST 9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 14°C
Az Bulutlu
Bursa
14°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 9°C
Paz 10°C

Çöl Çekirgeleri Gıda Fiyatlarını Artırıyor

25 Aralık 2024 13:03

Tarımın korkulu rüyası çekirgeler bir kilometrakarelik alanda bir günde 35 bin kişiyi doyurabilecek kadar gıdayı tahrip ederken, gıda enflasyonunu artırıyor, açlığa, isyanlara yol açıyor, tedarik zincirini bozuyor.

Tarımın korkulu rüyası çekirgeler bir kilometrakarelik alanda bir günde 35 bin kişiyi doyurabilecek kadar gıdayı tahrip ederken, gıda enflasyonunu artırıyor, açlığa, isyanlara yol açıyor, tedarik zincirini bozuyor. Cambridge Üniversitesi, çöl çekirgelerinin ne zaman nerede olacağını tahmin edecek bir yazılım geliştirdi. Meteoroloji verileri, böceklerin havadaki hareketlerine ait veriler yapay zekâ ile modellendi, çekirge sürülerinin ne tarafa gideceği/ ne zaman nerede beslenme isteyeceği ortaya konuldu. PLOS Hesaplamalı Biyoloji dergisinde yayınlanan Dr. Renata Retkute’un çalışması geçmişte etkisi düşük programların zayıf yanlarını çalışarak gelişmiş ve etkili bir tahmin modeli olarak uzmanlar tarafından kabul gördü.

Birkaç yıl önce çöl çekirgeleri Türkiye’ye gelirken son anda yolunu değiştirmiş ülkemize gelmekten son anda kurtulmuştuk. Son birkaç yıldır Çöl çekirgesi yanında İtalyan çekirgesi Trakya’nın sarı gelini ayçiçeğini tehdit ediyor. Zamanında ilaçlama, biyolojik mücadele gibi çeşitli yöntemlerle önlem almak zorundayız.

Dünyanın En Yıkıcı Göçerleri Çekirgeler

Çekirge sürüleri, ekinleri, ağaçları, otlakları tahrip ediyor, bitki örtüsünü yok ediyor. Afrika, Arap Yarımadası ve Güney Asya genelinde gıda güvenliğini tehlikeye atıyor, geçtiği yeri ezip geçiyor. 8 hafta bir yeni nesil çekirgeler ortaya çıkıyor, her nesilde ortalama popülasyonda 20 kat artış yaşanıyor. Fao’ya göre 2020 yılında sadece Doğu Afrika ve Yemen’deki çekirge zararı 8,5 milyar dolar, milyonlarca insanın geçim kaynağı yok oldu.

Çekirgelerin Çoğalma Sebebi İklim Değişikliği

Islak hava dönemleri sonucu çoğalan bitki örtüsü çekirgelerin çoğalmasını kolaylaştırıyor. 2019 yılında Doğu Afrika’da ortalama 400 mm olan yağış, çekirge sürülerinin göçlerini hızlandırdı. Önce İran’a oradan da Pakistan ve Hindistan’a ulaştılar. Pandemi dönemi ekipman ve ilaç eksikliği nedeniyle nüfusları arttı.

Çekirgeler Dünyayı Yok Edecek
Fao’ya göre, çöl çekirgeleri dünya topraklarının yüzde 20’sini, yoksul ülkelerin de yüzde 60’ının geçim kaynaklarına zarar vererek dünyanın sonunu getirebilir.” Afrika’da çekirge kaynaklı zarar son 70 yılın en büyük felaketi olarak nitelendiriliyor.

Çekirgeler çok hızlı yol alıyor, geçmişte Hindistan’da 50 bin hektarlık alanda mahsulleri yok etti. Çekirgelerin çoğalma nedenlerinden biri kuş avcılığının artması, kuş popülasyonunun azalması. Keklik ve sığırcık kuşlarının çoğaltılması, toprağın derin sürülerek çekirge yumurtalarının yok edilmesi mücadelenin etkili bir parçası olabilir.

Kıbrıs’ı Yok Eden Çekirgeler

Kıbrıs’ta tarih boyunca çeşitli zamanlarda çekirge istilaları yaşanması sonucu büyük kıtlık ve felaketler yaşandı. 13 ve 14. Yüzyılda yaşanan çekirge istilalarında ada Osmanlı’nın etkin çalışmaları sayesinde kıtlık yaşamadan felaketi atlatabilmişti.

Velhasıl, iklimin bir şeyi yok, her şey emperyalist güçlerin uydurması, açlık savaşı tartışmaları çıkaranlar yapay gıdaları meşrulaştırmak istiyor gibi düşünenlere. Düşündükleriyle multidisipliner bilimlerin ürettiği bilgileri yok sayanlara hatırlatmakta fayda var. Çekirge gibi binlerce istilacı hayvan ve bitki türü tarımın yapılabilirliğini tehlikeye atıyor. Çözüm bilim de, irade de.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.