Dolar 35,3426
Euro 36,5784
Altın 3.010,31
BİST 9.972,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 11°C
Cts 8°C

BUÜ’lü akademisyenin projesi en iyi 11’de yer aldı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Bilgin’in hazırladığı yapay zeka projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

BUÜ’lü akademisyenin projesi en iyi 11’de yer aldı
6 Ocak 2025 16:35

TÜBİTAK 1711 – Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında kabul edilen projeler açıklandı. Türkiye genelinde sadece 11 projenin desteklendiği sıralamada Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Metin Bilgin de yer aldı.

Beka-Mak Ar-Ge Merkezi ile İletişim Bilgisayar Ar-Ge Merkezi’nin ortak olarak yer alacağı proje sayesinde yapay zekâ alanında önemli kazanımların elde edileceğini aktaran Doç. Dr. Metin Bilgin; “Proje, günümüzün en güncel teknolojilerinden olan Büyük Dil Modellerini kullanarak makine endüstrisinde önemli bir işlevi yerine getiren metal kesim makinelerinin akıllı hale getirilmesini amaçlıyoruz. Kullanıcının ses veya bir klavye aracılığıyla sorduğu soruların sistem tarafından anlaşılması ve buna uygun iş akışlarının ve yönergelerin otomatik oluşturulması sağlanarak hem arıza durumalarında hemde ilgili makineyi kullanan operatörün takıldığı ve çözüm üretemediği noktalarda sistemin devamı için operatörlere bilgiler sağlayacak” dedi.

Doç. Dr. Metin Bilgin, Bilgisayar Mühendisliği bölümünde kurulu olan Doğal Dil Araştırma Grubu (ULU NLP) bünyesinden 3 öğrencinin de bursiyer olarak projeye dahil edileceğini ve araştırma ekosistemine yeni üyeler kazandırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.