Dolar 34,2563
Euro 37,6505
Altın 2.909,31
BİST 9.041,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 27°C
Sal 28°C
Çar 27°C
Per 27°C

BUÜ ormanları koruma altına alınıyor

Geçtiğimiz ay Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) kampüsünde çıkan yangında hasar gören ağaçlar için temizlik ve restorasyon çalışmaları başlatılacak. Üniversite yönetimi, hasar tespitini tamamladıktan sonra ormanların korunmasına yönelik olarak Orman Bölge Müdürlüğü ile bir protokol imzaladı.

BUÜ ormanları koruma altına alınıyor
7 Ağustos 2024 17:27

Protokol metni, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz ve Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek tarafından imzalandı. Törene Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cafer Çiftçi ve Prof. Dr. Zekeriyya Arı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İlker Arıcan, Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülşen Goncagül ile üniversite ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

11 Kasım’da Ağaç Dikimleri Başlayacak

Rektör Prof. Dr. Feridun Yılmaz, yangın sonrası ağaçlar, meyve ağaçları ve ekili ürünlerde hasar oluştuğunu, ancak çiftliklerdeki canlıların zarar görmediğini belirtti ve söndürme çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ederek şunları ekledi; “Büyük bir ormana sahibiz. Yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin en geniş kampüs alanına sahip olan bir üniversiteyiz. Bununla da gurur duyuyoruz. 16500 dönüme sahip bir alandan bahsediyoruz ve bunun yaklaşık 3’te 2’si ormanlık alandan oluşuyor. Bunun düzenli bakımı, ıslahı ve muhtemel yangınla mücadelesi için büyük bir çalışma yapılması gerekiyor. Bizlere bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımız, Orman Genel Müdürlüğümüz ve Orman Bölge Müdürlüğümüz bizlere büyük bir destek veriyor. Yanan ormanın kesimi, toprağın yeniden dikime elverişli hale getirilmesi gerekiyor. Daha sonra da dikim işlemlerine başlayacağız. İnşallah Milli Ağaçlandırma Bayramı’yla beraber 11 Kasım gibi başlayacak. Bu konuda kampanyalar hazırlayacak ve bunları da kamuoyuyla paylaşacağız. Orman Bölge Müdürlüğümüzün tecrübesiyle birlikte bundan sonraki muhtemel yangın tehlikelerine karşı daha dayanıklı bir orman yelpazesinin oluşturulması çalışmalarını başlatacağız. Bir tür arberetum şeklinde ağaçlandırma yapılacak. Yani ağaç çeşitliliği sadece çam ormanından ibaret olmayacak. Yangına daha duyarlı ağaç türleriyle kampüsümüzü benzeri tehlikelere karşı korumuş olacağız.”

5 YIL BOYUNCA İŞBİRLİĞİ YÜRÜTÜLECEK

Protokol için Bakanlık, Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüğüne teşekkürlerini ileten Rektör Yılmaz; “Bu işbirliği marifetiyle; ağaçların kesimi, sahanın temizlenmesi, dikime hazır hale getirilmesi ve peşinden de 5 yıl boyunca bakımının yapılması için ortak çalışmalara başlayacağız. Bursa’nın iklimini, toprak yapısını hesaba kattığımızda inşallah kaybettiğimiz ormanımızı daha güçlü ve bakımlı bir biçimde kısa sürede ortaya çıkaracağız. Tekrar hepimize geçmiş olsun. Bize bu konuda en başından bugüne kadar destek veren herkese bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyorum” açıklamasında bulundu.

ÜNİVERSİTEYE YANGINA DİRENÇLİ FİDANLAR DİKİLECEK

Bu alanın yeniden rehabilite edilmesi, ağaçlandırılması ve tekrar orman olarak kullanıma hazır hale getirilmesi için bir protokol yapılacağını aktaran Bölge Müdürü Esat Şimşek; “Üniversitenin içerisinde şuanda 481 hektarlık bir ormanlık alan bulunuyor. Bu alanda çıkabilecek orman yangınlarına karşı kampüsü daha dirençli hale getirebilmek için yol kenarlarından başlamak üzere dış etkenlere karşı dirençli ormanlar kurmayı hedefliyoruz. Benzeri çalışmaları hali hazırda yürütüyoruz. Şuana kadar bu yıl 66 adet ormanlık alanda, 77 adet de ziraat alanında olmak üzere 523 hektarlık orman alanı zarar gördü. Bu alanların tamamının 1 yıl içerisinde yeşil örtüye kavuşturulması için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.