Dolar 34,2592
Euro 37,6364
Altın 2.916,34
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
27°C
Parçalı Bulutlu
Sal 28°C
Çar 27°C
Per 28°C
Cum 25°C

Bursa’nın otonom aracı, TEKNOFEST finalinde

Bursa Uludağ Üniversitesi Otonom Araç Geliştirme Grubu (OTAGG), kampüs içinde kullanılacak otonom aracın tanıtımını gerçekleştirdi. Bu araç, TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisinde finale kaldı.

Bursa’nın otonom aracı, TEKNOFEST finalinde
9 Ağustos 2024 15:17

105 gönüllü üyeden oluşan OTAGG, Bursa Uludağ Üniversitesi çatısı altında çeşitli disiplinlerden bir araya geldi. Uzun süredir üzerinde çalışılan araç, uzman danışmanlar ve Uludağ Üniversitesi ile diğer üniversitelerin mühendislik, fen ve sosyal bölümlerinden önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve mezunlar tarafından desteklendi. Aracın şasi ve kabuk üretimi grup üyeleri tarafından yapıldı. Bu yılki TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisi için geliştirilen OTAGG-01, finale kalmayı başardı. 2.5 metre uzunluğundaki otonom araç, mevcut otonom-4 seviyesinden otonom-5 seviyesine geliştirildiğinde, kampüs içinde sürücüsüz dolaşması hedefleniyor.

Hedef otonom-5 seviyesi

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve projenin yürütücülerinden Koray Aki, “2.5 metre uzunluğunda, tam otonom-4 seviyesinde bir aracımız var. Bu araç, sensörler sayesinde otonom olarak hareket edebiliyor. Gelecek hedefimiz, aracı otonom-5 seviyesine yükseltmek. Otonom-5 seviyesinde direksiyon, fren veya gaz pedalı bulunmuyor. Şu anda aracımız otonom-4 seviyesinde ve arkasında büyük bir ekip var. Ekibimiz, Uludağ Üniversitesi çatısı altında farklı mühendislik disiplinlerinden danışman hocalarla birlikte çalışıyor. Ayrıca, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve firmalardan da üyelerimiz bulunuyor. Ekibimiz yaklaşık 105 kişiden oluşuyor ve amacımız, aracı otonom-5 seviyesine getirerek tamamen sürücüsüz bir şekilde hareket etmesini sağlamak,” dedi.

TEKNOFEST’te finale kaldı

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “Üniversitemizin topluluk ve grupları var. Bu araç uzun süre çalışmalar sonucu geliştirildi. TEKNOFEST’te zaten finaldeyiz, derece elde etmek istiyoruz. Kısa vadede amacımız bu. Bu araç hem TEKNOFEST gibi kıymetli yarışmalarda derece aldı. Ama asıl hedef kampüsümüz içerisinde dolaşacak. Dolayısıyla kampüs ve öğrencilerimizin hareketini sağlayabileceğimiz otonom araç düzeyine götürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Ve şöyle devam etti: “OTAGG içinde çeşitli mühendislik bölümlerinin ve öğrencilerin bulunduğu, sanayiden de Ar-Ge departmanlarında çalışmaktan olan mühendislerimizin destek verdiği 105 kişiden oluşan müthiş bir grup. Çok uzamadan kampüsümüzde kendi otonom aracımızın hareket edeceğini inanıyoruz.”

Araç önünde kurdele kesilmesinin ardından her türlü destek sağlayan sponsorlara plaket verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.