Dolar 34,2544
Euro 37,6250
Altın 2.880,15
BİST 9.044,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 28°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
28°C
Hafif Yağmurlu
Çar 27°C
Per 29°C
Cum 24°C
Cts 20°C

Bursa’da ‘İl Afet Risk Azaltma Planı’ toplantısı gerçekleştirildi

Vali Ayyıldız, “13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” programı kapsamında; Video Konferans Sistemi (VKS) ile gerçekleştirilen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

Bursa’da ‘İl Afet Risk Azaltma Planı’ toplantısı gerçekleştirildi
8 Ekim 2024 16:39

13 Ekim “Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” etkinlikleri kapsamında, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’ın başkanlığında çevrimiçi video konferans sistemiyle (VKS) 81 ilde eş zamanlı toplantı gerçekleştirildi. AFAD Başkanı Vali Okay Memiş ve İçişleri Bakan Yardımcısı Aktaş’ın 81 İl Valisine hitaplarının ardından toplantıya Bursa Valisi Erol Ayyıldız başkanlığında il düzeyinde devam edildi.

Afet risklerine yönelik faaliyetler AFAD koordinasyonunda yapılan çalışmalarla gerçekleştirilmekte olup 2022-2030 yıllarını kapsayan Türkiye Afet Risklerini Azaltma Planı (TARAP) ulusal ölçekte hazırlanmıştır. TARAP’da 11 farklı afet türünde 17 amaç, 66 hedef ve 227 eylem yer almaktadır. TARAP’ın yerel düzeydeki karşılığı olan Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarına ise 2021 yılında başlanmış ve güncel olarak sürdürülmektedir.

Şehirdeki tabii ve beşerî kaynaklı tehlikelere yönelik olarak Valilik İl AFAD Müdürlüğü koordinesinde paydaş kurum/kuruluşlar, belediyeler, üniversiteler, STK’lar ve akademik odalarla iş birliği yapılarak hazırlanan Bursa İl Afet Risk Azaltma Planında (İRAP); deprem, sel/taşkın, kütle hareketleri, endüstriyel kazalar ile meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı tehlike türlerinin olası etkilerini en aza indirmek amacıyla 6 amaç, 24 hedef ve 125 eylem belirlenmiştir.

Kentsel dirençlilik temelinde hazırlanan Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında kabul edilen 125 eylemden 44 tanesi deprem afetinin muhtemel tesirlerini en aza indirmeye yönelik olarak belirlenmiştir. Plan içerisinde özellikle ilçe belediyelerinin sorumluluğunda bulunan “İmar Planlarının Revize Edilmesine” yönelik 20 eylem yer almakta olup “Kentsel Dönüşüm ve Rezerv Alanlara” yönelik 16 eylem kararlaştırılmıştır. Ayrıca depremin tetikleyici unsur olabileceği ikincil afetlerden olan kütle hareketlerine yönelik 13 eylem de plan içerisinde yer almaktadır. Plan içerisinde ilde acil olarak yapılması gerektiği düşünülen, hasar ve kayıpları azaltması açısından gerçekleşmesi önem arz eden çalışmalar ise öncelikli eylemler olarak kararlaştırılmıştır. Bu doğrultuda Bursa İRAP’ta yer alan 125 eylemden 9 tanesi öncelikli eylem olarak belirlenmiştir. Plandaki tüm eylemlerle ilgili gerçekleştirilen ilerleme oranı %36 olup öncelikli olan 9 eylem için ilerleme oranı ise %53’tür. Paydaşlardan gelen veriler doğrultusunda izleme ve değerlendirme faaliyetleri eş zamanlı olarak İl AFAD Müdürlüğünce takip edilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.