Dolar 34,5031
Euro 36,4292
Altın 2.955,81
BİST 9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Bursa’da armut yetiştiriciliğinde böceklerde görev alacak

Bursa Gürsu’da armut üretim alanlarında elma iç kurdu, armut psillidi ve yaprak bitleri zararlılarına karşı faydalı böcek salınımı yapıldı. Bu projeyle bilinçsiz ve yoğun olarak uygulanan kimyasal mücadelenin azaltılarak, üreticilere entegre mücadele prensiplerinin benimsetilmesi hedefleniyor.

Bursa’da armut yetiştiriciliğinde böceklerde görev alacak
16 Mayıs 2024 17:01

Bursa’da armut üretim alanlarında üreticilerin sürdürülebilir, çevreci ve karlı bir üretim modeline kavuşması amacıyla faydalı böcek salımı yapıldı.

Faydalı böcek salımı ile tarım ilaçlarının kullanımının azaltılmasının yanı sıra yurt dışından gelen tarım ilaçlarının kullanım miktarlarını düşürmek ve yüzde yüz yerel teknoloji ile üretilen biyolojik mücadele etmeni faydalı böcekleri çiftçilerimizin hizmetine sunmak amaçlanıyor.

Proje, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gürsu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Gürsu Ziraat Odası ile işbirliği içerisinde yürütülüyor.

“Çiftçimizi kimyasala harcadığı masraftan kurtarmış olacağız”

Gürsu ilçesi İğdir Mahallesi’nde bulunan armut bahçesinde düzenlenen faydalı böcek salınımına Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar da katıldı. Doğada hemen hemen her zararlının kendi doğal düşmanı olduğunu belirten İl Müdürü Acar, ”Hocalarımız bu doğal düşmanları tespit edip, çoğaltarak tekrar doğaya salıp hem doğal dengeyi sağlıyorlar hem de kimyasal ilaçlamayı azaltıyorlar. Bu sayede doğal düşmanlarla biyolojik yollarla mücadele ederek, ilaçlama sayımızı azaltacağız. İnşallah daha doğal, insanlarımız için daha sağlıklı ürünler üreteceğiz. Daha önce çalıştığımız illerde de buna benzer çalışmalar yapmış ve başarılı olmuştuk. Bu çalışmada da başarılı olacağımızı düşünüyorum. Bu noktada çiftçilerimizden biraz sabır bekliyoruz. Böcekleri saldıktan sonra hemen sonuç alma noktasında 2 yıl içerisinde inşallah ilaçlama sayılarını yarıya düşürmek bizim için çok büyük bir başarı. Hem kimyasal yöntemlerle mücadele yapmamış olacağız hem de çiftçimizi kimyasala harcadığı masraftan kurtarmış olacağız, bu noktada ciddi anlamda ekonomik katkı da sağlamış olacak. Bu çalışmalar için özellikle Üniversitedeki hocalarımıza teşekkür ediyorum. Bursa ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

“Amacımız 1,5 sene içerisinde ilaçlama sayısını yarıya indirmek”

Salım öncesi faydalı böcekler hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şahin Tatlı ise, “Amacımız tarım ilacının kullanımını azaltmak. Bu kapsamda da ülkemizin doğal zenginliği olan böcekleri kullanmak istiyoruz. Bu bölgede de ana zararlı armut psillası daha sonra iç kurdu ve yaprak biti kırmızı örümcek gibi zararlılar var. Ana hastalık ise ateş yanıklığı. Yapılan araştırmalara göre yıllık 25 kez ilaçlama yapılıyor. Bu sayıyı yarıya indirmek istiyoruz. Şu anda amacımız 1,5 sene içerisinde ilaçlama sayısını yarıya indirmek. Zaten ülkemizde yeşil mutabakat kapsamında Paris İklim Sözleşmesi ile beraber 2030 yılına kadar kullanılacak tarım ilaçları yarıya inecek, 2050 yılında ise kullanılmayacak. Çözümümüz ise bizim kendi doğal böceklerimizi kullanmak. Bozulan ekosistemimizi yeniden tesis etmek” şeklinde konuştu.

Programa Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar ile birlikte Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, teknik personel ve üreticiler katıldı.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.