Bursa Kent Konseyi Başkanı Aksoy, Sivil Toplumla Yüz Yüze programında!
Bursa Ajansı’nda yayınlanan Sibel Öztopçu ile Sivil Toplumla Yüz Yüze programına, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy konuk oldu.

Bursa’nın vizyonu için, kentin gelişimi açısından ve hayvanlar, çocuklar, kadınlara olan duyarlılığı artırmaya yönelik önemli bir yere sahip olan Bursa Kent Konseyi’nin faaliyetlerinin konuşulduğu yayında Başkan Aksoy, “Katılımcı bir anlayışla, demokratik bir yaklaşımla, insanları ayırmadan, ötekileştirmeden hareket etmek gerekiyor” dedi.
“GERÇEKTEN SORUMLULUĞU BÜYÜK”
Uzun yıllardır Bursa’da birçok çalışma içerisinde bulunan Başkan Aksoy, 1994’ten itibaren Bursa’da yaşamaya başladım. Uludağ Üniversitesi’nde göreve başladım. O günden bugüne yerel gündemle beraber birçok çalışma gurubunda görev aldım. Topluma, doğaya çevreye bakış açımız gereği, mesleğin sınıflandırılması arazilerin kullanım planlamasının yapılması gibi bilim dallarıyla çalışıyoruz. Dolayısıyla direkt doğayla toprakla çevreyle ilgili bir çalışma içerisindeyiz. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı dönemini geçirdim. Bursa’daki tarım arazilerinin, toprağın, suyun, havanın kirliliğiyle ilgili süreçlerde çok ciddi deneyimlerimiz oldu. Biz de bu deneyimlerimizi dönüşüm vizyonuyla beraber Sayın Bozbey ile paylaştık. O günden bugüne gelen tepkiler de genelde olumlu. Tabii ki eksiklerimiz yapamadıklarımız var ama bu süreçte bizim için bir öğrenme süreci. Ziraat Mühendisi başkanlığıyla, üniversitedeki araştırmalarla ya da yapılan faaliyetlere dışarıdan destek vermek kolay bir iş değil aslında. Gerçekten sorumluluğu büyük. Bunun bilinciyle yürütme kurulu üyelerimizle çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“ORTAK AKILLA ÇALIŞMA YÜRÜTEN BİR ÖRGÜT”
“Bursa’nın sularının kullanımıyla ilgili, topraklarının kullanılmasıyla ilgili ciddi sorunları var. Birçok kimliğin arasına sıkışmış Bursa için bir açılım sağlanması gerekiyor” diyen Başkan Aksoy, “Biz de bu aşamada Kent Konseyi olarak destek olmak için burada bulunuyor çalışmalarımızı yürütüyoruz. Göreve geldiğimizde çevre meclisini kuracağımızı söylemiştik. Bu meclisimizi kurduk. Bizler de çalışma grupları oluşturmaya devam ediyoruz. Geçmişte 33 çalışma grubu vardı biz 14 tane daha ekledik. Kent konseylerinin oluşum mekanizmalarına bakarsanız, sivil toplum örgütleri, sivillerle birlikte kentin vizyonunu oluşturmak, sorunlarını çözmek anlamında bir ortak akıl oluşturmak amacıyla çalışma yürüten bir çatı örgüt aslında. Katılımcı bir anlayışla, demokratik bir yaklaşımla, insanları ayırmadan, ötekileştirmeden yürütmesi gerekiyor. Bursa aynı zamanda tarım kenti. 1 milyon 85 bin hektarlık bir alana sahip. Bunun yaklaşık 345 bin hektarı tarım yapılabilecek nitelikte. Arazilerin yüzde 17’si ovadan oluşan bir ilimiz. 1980’li yıllarda nüfusumuzun 44 milyon olduğu durumlarda tarıma açılan arazi miktarımız 28 milyon 300 bin hektarken günümüzde 21 milyon hektara kadar gerilediğini görüyoruz. 5 milyon hektar civarında arazinin tarımdan çıktığını görüyoruz. Aynı şekilde Bursa’nın çok verimli tarım arazileri yine 32 bin hektar tarım arazisinin amaç dışı kullanarak sanayiyle, yerleşimle tarımdan çıktığını görüyoruz. Aslında her türlü ürünün yetişebileceği bir kentten bahsediyoruz. Mustafa Kemal Paşa Ovası, Bursa Ovası, İnegöl, Yenişehir gibi çok verimli ovalarımız var. Dolayısıyla korunması gerekiyor. Kentin yerel yönetiminin belirlediği hedefi destekleyecek ya da onu daha geliştirecek, yapılan yanlışlar varsa onları da eleştirerek doğru yapılmasını sağlayacak bir kent konseyi yönetim anlayışını sergilemeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
“FİKİRLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN”
Başkan Aksoy izleyiciler için önemli çağrılarda bulundu. Aksoy, “Mudanya’da, Gemlik’te, Karacabey’de, Yenişehir’de, İnegöl’de, Kestel’de kurulmuş kent meclislerimiz var. O meclislerde çok ciddi bir iletişim kurduk. Bir araya gelip Bursa’nın sorunlarını ortaklaşa çözmeye devam ediyoruz. Yapılması gereken en önemli şey, atıkların azalmasını sağlamak. Kent konseyleri ile çok güzel çalışmalarımız oluyor. Hep birlikte destekleyelim. Çalışma gruplarında yer alalım. Fikirlerini bizimle paylaşsınlar. Yerel yönetimlere iletmek istedikleri sorunlarını bizimle paylaşabilirler. Bize verecekleri katkıları oldukça önemli” şeklinde konuştu.