Dolar 34,5557
Euro 36,4648
Altın 2.962,44
BİST 9.144,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Bursa Erkek Lisesi’ndeki müzesi eğitim tarihine ışık tutuyor

Osmanlı döneminde Bursa Mektebi Sultanisi adıyla kurulan ve 141 yıllık süreçte öğretmen ve öğrencileri arasında ünlü isimlerin de olduğu Bursa Erkek Lisesi’ndeki müze, kentin eğitim hayatını gelecek nesillere aktaracak materyalleri yaşatıyor.

Bursa Erkek Lisesi’ndeki müzesi eğitim tarihine ışık tutuyor
26 Mayıs 2024 09:02

Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1883 yılında açılan, Cumhuriyet’in ilanının ardından Bursa Erkek Lisesi adıyla faaliyetini sürdüren okulda Reşat Nuri Güntekin, Orhan Şaik Gökyay, Kazım Baykal, Ziya Samar, Süleyman Nazif gibi ünlü isimler öğretmenlik yaptı. Sait Faik Abasıyanık ise öğrenciyken ilk hikayesi olan “İpekli Mendil”i Bursa Erkek Lisesi‘nde kaleme aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski başbakanlardan Ferit Melen, eski bakanlardan Kamran İnan, Orhan Cemal Fersoy, Mehmet Gölhan, Cemal Külahlı, Turhan Tayan gibi siyasetçilerin yanı sıra çok sanat, ekonomi ve eğitim hayatından birçok önemli isim bu liseden yetişti.

Okulun ilk binasına 1903-1906 yıllarında kütüphane, yatakhane, yemekhane, kapalı bir teneffüshane, 1911’de ise hamam ilave verildi. Yunan işgalinde binanın bir bölümü hastane olarak kullanıldı. Tarihi binada idari birimler, yakın tarihlerde yapılan ek binalarda ise derslikler yer alıyor.

Şu anda 871 öğrencisi bulunan ve karma eğitim veren okulda 1904’te kurulan Müzei Hümayun’un ismi, Cumhuriyet’in ilanından sonra Bursa İl Eğitim Tarih Müzesi olarak değiştirildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla dizayn edilen müzere 1000’den fazla eser toplandı.

Osmanlı döneminde kullanılan ders kitapları, fizik, kimya, biyoloji gibi derslerde kullanılan teknik aletler, eski plak ve daktilolar, eski diploma ve mezuniyet belgelerinin yanı sıra Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1927 tarihli ilk baskı Osmanlı Türkçesi “Nutuk” da sergilenen eserler arasında bulunuyor.

Okul Müdürü Şahin Boztepe, Bursa’nın en köklü okulu olmasından dolayı lisede kurulan müzedeki eser sayısını artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Tanıtım ekibinin ziyaretçilere müzeyi gezdirdiğini, eserler hakkında bilgi verdiğini belirten Boztepe “Osmanlı zamanında keplerin, feslerin olduğu dönem var. Müzemizde 3 nesli bir arada barındıran eserlerimiz var. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne geçildikten sonra ilk diploma defterlerimiz ve diploma örneklerimiz var” diye konuştu.

Boztepe, müzedeki en kıymetli eserlerden olan Nutuk’un, mezunlardan gazeteci Haluk Şahin’e babasından miras kaldığını, onun da okula hediye ettiğini dile getirdi.

Müzenin önemine işaret eden Boztepe, “Geçmişiyle geleceği barındıran, nesillerimize öğretebilen eserlerimiz burada mevcuttur. Dolayısıyla öğrencilerimiz gördüğü anda Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ilişkin bildiklerini hatırlıyorlar” dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.