Dolar 40,0360
Euro 47,1516
Altın 4.278,34
BİST 10.167,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 38°C
Açık
Bursa
38°C
Açık
Per 31°C
Cum 31°C
Cts 31°C
Paz 33°C

BTÜ’den Telefon Bağımlılığına Karşı Uluslararası Proje

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), akıllı telefon kullanımının; çocukların ve gençlerin gelişim, sağlık ve eğitimleri üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik çözüm üretmeyi hedefliyor. Avrupa Akademik İş Birliği KA2-Erasmus+ destekli okul eğitimi alanındaki proje kapsamında yürütülecek olan çalışmalarda, BTÜ’ye 5 farklı ülkeden eğitim kurumu da ortak olarak katkı sağlayacak.

BTÜ’den Telefon Bağımlılığına Karşı Uluslararası Proje
8 Temmuz 2025 10:43

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Avrupa Akademik İş Birliği KA2-Erasmus+ destekli, okul eğitimi alanındaki FOCUS (Fostering Competence for Use of Smartphones) projesi kapsamında, Maribor Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen çalışmada Türkiye’yi yürütücü kurum olarak temsil ediyor. Çocukların ve gençlerin akıllı telefon kullanımının gelişim, sağlık ve eğitim üzerindeki olumsuz etkilerine çözüm üretmeyi amaçlayan projede; BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Oya Güler ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazanfer Anlı yer alıyor. 400 bin Euro bütçesi olan projeye paydaş olarak Almanya, İtalya, Slovenya, Romanya ve Hırvatistan’dan 9 saygın üniversite ve eğitim kurumu destek veriyor.

Akıllı Telefonsuz Eğitim Ortamları Oluşturulacak

Proje ile ilkokul ve ortaokullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanımının olumsuz etkilerini en aza indirmek, öz düzenleme becerilerini geliştirmek ve sağlıklı dijital alışkanlıklar kazandırmak amaçlanıyor. Bu kapsamda, ilkokullarda akıllı telefonsuz eğitim ortamları oluşturulacak; ortaokullarda ise akıllı telefonların pedagojik bir yaklaşımla kontrollü kullanılması sağlanacak.

Farklı Ülkelerde Pilot Uygulamalarla Test…

Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Oya Güler, “Proje kapsamında; öğretmenler, öğrenciler, veliler ve okullara yönelik pedagojik materyaller, politika önerileri ve çeşitli eğitim araçları geliştireceğiz. Hazırlanan materyaller, farklı ülkelerde pilot uygulamalarla test edilecek; ayrıca web tabanlı bir öz değerlendirme ve tavsiye sistemi (RESUME) ile tüm paydaşların akıllı telefon kullanımında bilinçlenmeleri sağlanacak. Farkındalık kampanyaları, eğitim seminerleri ve uygulamalı etkinliklerle projenin etki alanı genişletilecek” dedi.

Proje İçin Kit Ve Web Sitesi Geliştirildi

Projenin beklenen sonuçlarını aktaran Oya Güler, “Projede, ‘Akıllı Telefon Kullanımı için Temel Yetkinlikler’ başta olmak üzere, kapsayıcı rehberler ve uygulamalı materyaller hazırlanacak. Eğitimde teknolojinin dengeli ve sağlıklı şekilde entegrasyonuna katkı sunacak ‘HEWRECA İyi Oluş Çerçevesi’ ve matematikten başlayarak tüm derslere uyarlanabilecek ‘SPARK Pedagojik Kiti’ geliştirilmiş durumda. Ayrıca, öğrencilerin akıllı telefon kullanım alışkanlıklarını değerlendirmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olacak RESUME adlı web tabanlı bir öz değerlendirme ve öneri aracı da projenin önemli çıktıları arasında yer alıyor. FOCUS Projesi, sürdürülebilir ve güvenli bir okul ortamı oluşturmayı, öğrencilerin akademik başarılarını ve sağlıklı gelişimlerini uzun vadede desteklemeyi hedefliyor” diye konuştu.

Rektör Naci Çağlar: Üniversiteler Olarak En Büyük Görevimiz Bilinçli Bireyler Yetiştirmek

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, projeye ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Üniversitemiz, sadece bilimsel üretimle değil, toplumsal katkı sağlayan projelerle de ön plana çıkmayı hedefliyor. Gençlerin ve çocukların dijital dünyada karşılaştıkları risklere karşı bilinçli bireyler olarak yetişmelerini sağlamak, üniversite olarak en önemli sorumluluklarımızdandır. Bu proje ile Avrupa’daki paydaşlarımızla birlikte hem eğitim ortamlarını dönüştürmeyi hem de sağlıklı dijital alışkanlıkların kazandırılmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz. BTÜ olarak, geleceğimizi şekillendirecek nesillerin daha bilinçli, dengeli ve üretken bireyler olması için çalışmaya devam edeceğiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.