BTÜ Konuşmaları’nın Konuğu Yasin Erol: “Altın anahtarımız katma değerli üretim”
BTÜ Konuşmaları’nın Konuğu olan Yasin Erol, Türkiye’de küresel girişimcilik ekosistemini özetleyerek üretimin önemine dikkat çekti.
BTÜ Konuşmaları’nın 3 sezonunda 22’nci bölüm konuğu, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü Genel Müdürü Yasin Erol oldu. “Türkiye’de ve Dünya’da Girişimcilik ve İnovasyonun; Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı konuşmasını yapan Yasin Erol, girişimcilik ekosistemini özetledi. Türkiye’de 80’e yakın teknopark olduğunu ifade eden Erol, burada temel hedefin teknoloji transferi olduğunu dile getirdi. Katma değerli üretimin önemine dikkat çeken Yasin Erol, “Hep birlikte üst noktalara çıkmak istiyorsak buradaki altın anahtar, katma değerli üretimdir. Hangi branştan olursak olalım ürettiğimiz her dakikanın değerinin artırmamız şart” dedi.
“Bilgi Çok Değerli Bir Ürün”
2010’lu yıllardan sonra bilginin de bir ürün olarak kabul edildiğini aktaran Yasin Erol, bilgiye ulaşma hızının artık dakikalara düştüğünü belirtti. Bilginin doğru anlamlandırılmasıyla çok daha değerli bir hale dönüştüğünü aktaran Erol, “Türkiye, bilginin anlamlandırılması kısmında iyi olan ülkeler arasında yer alıyor. Aynı zamanda data biriktiren ülke konumundayız. Ancak yarı iletkenler yani çipler konusunda mesafe almamız gerekiyor. Bunun için de adımlar atılmaya başlanacak” diye konuştu.
“Analiz Yeteneğimizi Kaybetmemeliyiz”
Bilgiye artık bir arama motoru ile ulaşılabildiğinin ancak burada analiz yeteneğinin kaybedilmesi tehlikesinin olduğunu dile getiren Yasin Erol, “Hazır bilginin yanında insan faktörünü de bırakmadan doğru bilgiye ulaşmamız gerekiyor. Eğer hibrit bir yapıyla bilgiye ulaşmaya çalışmazsak, zamanla analiz yeteneğimizi kaybedeceğiz. Bu da manipülasyonu beraberine getirecek” ifadelerinde bulundu.
“Katma Değerli Üretim İçin Çalışmalıyız”
Teknoparklardaki amacın, istihdam ve katma değerli ürün olduğunu ifade eden Yasin Erol, “Bir girişimin yenilikçi olması hayatı kolaylaştırması ve ekonomik olması koşulları, iç içe girdikçe anlamlı hale geliyor. Katma değerli ürün çalışma konusunda biraz daha iyileşmemiz şart. Dünyanın her yerinde hedefe koşmamız gerekiyor. Çünkü büyümek için tek bir yer yeterli değil. Dünya insanı olmamız, önce dinleyip sonra fikrimizi söyleyebilen insanlara dönüşmemiz lazım” şeklinde konuştu.
“Sizi Vazgeçmemek Başarıya Taşıyacak”
Öğrencilere, teknopark ve teknoloji transfer ofislerindeki projelere dâhil olmaları noktasında çağrıda bulunan Erol, “Girişimcilik ekosistemine erken yaşlarda dâhil olmak ve hataları bu yaşlarda yapmak çok önemli. Girişim çöplüğüne dönmeden özel hayallerinizi gerçekleştirin. Beklentilerinizi yanlış yapabilme ihtimalinize ve kaybettiğinizde yaşama ihtimaliniz olan zorluğa göre kurgulayın ki hayal kırıklığı yaşamayın. Hayalleriniz konusunda daha seçici olun ve hayallerinizi asla yitirmeyin. Çünkü bizlerin yenilikçi hayallere ihtiyacı var. Ve asla vazgeçmeyin, sizi başarıya taşıracak olan asıl anahtar vazgeçmemektir” dedi.