Bilimin Trendyolu’u biyobazlı malzeme kütüphaneleri
Biyobazlı malzemelerin hammadde odağında onarıcı tarımdan arta kalanlar var.
Biyobazlı malzeme araştırmaları, patentler, yenilikçi ürünler, alanın sorun ve fırsatları şimdiye kadar yapılanlar ve devasa deneyim fırsatları hepsi dijital kütüphanelerde. Future Materials Bank dünyanın dört bir tarafından biyobazlı malzemeleri sergiliyor. İnsan saçından üretilen mobilyalar, kereviz liflerinden üretilen haute couture moda, idrar, yemeklik ya ve odun kömüründen yapılan sabun gibi pek çok biyobazlı malzeme gezegenin geleceğini onarmaya kuvvetli adaylardan.
Ticaretin geleceği biyobazlı materyaller
Yenileyici malzemeler petrol bazlı plastiklerin yerini alarak doğayı onarıp karbonu azaltabilir, gıda güvenliğini sağlama ve ekosistem dayanıklılığını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Biyobazlı malzemelerin hammadde odağında onarıcı tarımdan arta kalanlar var.
Polonya biyoekonomi istihdamında AB’de ilk sırada yer alırken katma değer ve ciro açısından beşinci sırada. Polonya yeteneklerini biyofarmasötiklerin yanı sıra yenilenebilir kaynaklardan kimyasal bileşenler üreten endüstriyel biyoteknolojiye kadar uzanıyor. Biotechnika, Make GrowLab, Ecobean şirketlerden bazıları.
Geri dönüşüm muhteşem olacak
Tüm dünya biyobazlı geri dönüştürülebilir, çevreye zarar vermeyen ambalaj teknolojilerinin peşinde. Uçaktan, gemi yapımına sıradan bir bardaktan, her türden ambalaja her biri için milyonlarca kilo biyobuzunur materyale ihtiyaç var. Genetik, kimya, fizik, biyoloji gibi onlarca farklı disiplin için bulunmaz bir fırsat, her biri malzeme mühendisliği bilimiyle birlikte çalıştığında gezegeni iyileştirecek malzemeler üretilebilir.
Gelecek bizden ne istiyor
Velhasıl, dünya geri dönüşüm muhteşem olacak derken Türkiye “Türkiye çöplük oldu” türünden dezenformatik bilgilerle gelecekten kopuyor, fırsatları kaçırıyor. Bilim sever, girişimci gençler için fırsatlar sonsuz yeter ki kafamızı kaldırıp gelecek bizden neler bekliyor doğur okuyalım.