Dolar 39,0746
Euro 44,1772
Altın 4.148,39
BİST 9.177,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Çok Bulutlu
Bursa
24°C
Çok Bulutlu
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 21°C
Paz 21°C

Araziler Tarım İçin Mi Güneş Enejisi İçin Mi Kullanılmalı?

26 Mayıs 2025 12:08

Tarım arazileri giderek azalıyor, diğer taraftan tarım için enerjiye ihtiyaç var. Arazilerde ne üretmek daha doğru?

Tarım mı güneş enerjisi mi? Nature’de yayınlanan araştırmaya göre; “arazilerinin bir bölümünü güneş enerji panellerine ayıran çiftçilerin buradan kaybettikleri geliri güneş enerjisini satarak elde ettiler ve hatta sulama için gereken bütçeyi de sağlamış oldular. Araştırma sonucuna göre, çiftçiler güneş enerji panelleri ve tarımsal faaliyetelri birlikte kullanırsa gelir standartlarını daha kolay koruyabilir, küçük aile işletmelerinin mali sürdürülebilirliği sağlanabilir.

Mısır Yerine Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi gibi mısır da küresel tarım toprakları için tehdit olarak algılanıyor. ABD’deki 12 milyon hektar tarım arazisinde biyoyakıt üretmek için mısır ekimi yapılıyor. PNAS’da yayınlanan yeni bir makalede düşündürücü bir soru soruluyor. Mısırın ekildiği yerelree güneş enerji panelleri kurulsun altında tarım yapılsa. Yapılan simülasyonda mısır ekilen arazilerin küçük bir bölümünde güneş panelleri yapılsa, elde edilecek güneş enerjisi araziler üzerindeki ekolojik baskıyı azaltacak. Cornell Üniversitesi bilim insanları, ABD’deki mısır –etanol tarım arazilerini belirledi. Sözkonusu arazilerde güneş paneli kurulduğunda şebekeye yakın olması şartı arandığından elektirik üretim sahalarına 3 kim uzaklıkta olanları ayrıştırdılar. Mısır ekilen 391 bin hektarda güneş enerjisi panelleri kurulması halinde, ABD’deki tüm mısır etanolü çiftçiliğinin yıllık olarak sağladığı enerji miktarına eşit enerji üretilebileceği ortaya çıkarırıken aynı zamanda ABD’nin güneş enerji üretimini yüzde 3,9’dan yüzde 13’e çıkarabileceği de ortaya çıktı. Farklı bir simülasyonda şu anda mısır ekilen arazilerin yüzde 46’sında güneş paneli kurulması halinde ABD’nin 2050 karbonsuzlaştırma hedefine ulaşabileceğini saptadırlar. Araştırmaya göre mısır ile 31 hektar arazide üretilen enerji güneş panelleriyle sadece 1 hektarlık alanda üretilebiliyor. Ayrıca tarım arazilerinini yüzde 3,2’sinde bitkileri panellerle değiştime sayesinde azot kullanımında yüzde 54,8 milyon kilo, fosforlu gübrede de 26,3 milyon kilo tasarruf edilebileceği ortaya çıktı. Daha az su, daha az enerji ve toprağın daha az kirletilmesi yanında çok yıllık bitkiler, karbon hapsedilmesi, yabani bitkilerin çoğaltılması anlamına geliyor.
Velhasıl, eski köye yeni adet getirmek çoğu zaman gelecek için umut vadeden yeniliklere yol açıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.