Dolar 40,1704
Euro 47,0707
Altın 4.336,96
BİST 10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 31°C
Az Bulutlu
Bursa
31°C
Az Bulutlu
Paz 33°C
Pts 33°C
Sal 33°C
Çar 34°C

Altın 2025’te rekor kırdı! İkinci yarıda yükseliş sürecek mi

Altının ons fiyatı, 2025’in ilk yarısında küresel belirsizlikler ve güvenli liman arayışıyla yüzde 25,9 artarak 3 bin 303 dolara ulaştı. Ancak uzmanlar, yılın ikinci yarısında tarife belirsizliklerinin ve jeopolitik gerilimlerin azalması …

Altın 2025’te rekor kırdı! İkinci yarıda yükseliş sürecek mi
13 Temmuz 2025 13:10

Altının ons fiyatı, 2025’in ilk yarısında küresel belirsizlikler ve güvenli liman arayışıyla yüzde 25,9 artarak 3 bin 303 dolara ulaştı. Ancak uzmanlar, yılın ikinci yarısında tarife belirsizliklerinin ve jeopolitik gerilimlerin azalması beklentisiyle altın fiyatlarının 3 bin 700 doları aşmayacağını öngörüyor.

KÜRESEL RİSKLER ALTIN TALEBİNİ ARTIRDI

Yılın ilk yarısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasıyla gündeme gelen tarife tartışmaları, küresel ekonomik endişeleri körükledi. ABD’nin ticaret ortaklarıyla yaşadığı gerilimler ve tarifelerin enflasyonist baskıyı artırma riski, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası alanını daralttı. Aynı dönemde, İsrail’in 18 Mart’ta Gazze’ye yönelik saldırıları ve Ukrayna savaşına ilişkin belirsizlikler, altını güvenli liman olarak öne çıkardı. Çin’den gelen güçlü fiziki altın talebi ve İran-İsrail gerilimi de fiyatları destekledi.

MERKEZ BANKALARI VE YATIRIMCILAR ALTINA YÖNELDİ

Merkez bankaları, jeopolitik ve ekonomik risklere karşı portföylerini çeşitlendirmek için altın alımlarını artırdı. Dünya Altın Konseyi verilerine göre, fiziksel altınla desteklenen borsa yatırım fonlarına (ETF) 2020’den bu yana en yüksek yatırımcı girişi kaydedildi. Ankete katılanların yüzde 95’i, altın rezervlerinin artacağını, dolar rezervlerinin ise azalacağını düşünüyor. Ayrıca, dolar endeksinin 108,5’ten 96,7’ye gerilemesi, altının yükselişine katkı sağladı.

FED’İN BAĞIMSIZLIĞINA YÖNELİK ENDİŞELER

Trump’ın Fed Başkanlığı için yeni bir isim atayabileceği haberleri, Fed’in bağımsızlığına dair soru işaretlerini artırarak altına talebi güçlendirdi. ABD’nin büyüyen bütçe açığı endişeleri de altın fiyatlarını destekleyen bir diğer faktör oldu.

İKİNCİ YARIDA ALTIN YILI DEĞİL

Ahlatcı Portföy Genel Müdürü Tonguç Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın ikinci yarısında tarife ve jeopolitik gerilimlerin azalmasıyla altın fiyatlarının 3 bin-3 bin 400 dolar aralığında seyredeceğini belirtti. Erbaş, “Yılın ikinci yarısı altın yılı değil. Ani bir gelişme olmazsa, 3 bin 700 doları geçeceğini düşünmüyorum” dedi. Doların zayıflamasının ABD ekonomisine fayda sağladığını ifade eden Erbaş, Trump’ın tarifeler ve jeopolitik riskler için orta vadeli bir planı olabileceğini vurguladı.

MART AYINDA REKOR YÜKSELİŞ

Altının ons fiyatı, martta yüzde 9,3’lük artışla en yüksek aylık kazancını elde etti. Nisan’da ise 3 bin 499,99 doları test ederek rekor kırdı. ABD’nin tarifeler konusundaki müzakereci tavrı, risk algısını bir miktar azaltsa da altın talebi güçlü seyretti.

Doların Hızlı Değer Kaybı

Erbaş, doların son 50 yıldaki en hızlı değer kaybını 2025’in ilk yarısında yaşadığını belirtti. Bu durum, altın fiyatlarındaki yükselişi desteklerken, küresel piyasalarda doların değer kaybına yönelik stratejilerin etkili olduğu gözlendi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.