Dolar 34,4932
Euro 36,2587
Altın 2.962,01
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Afet yönetiminde Hz. Nuh örneği

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen “5N1K ile Bursa’da Afet Yönetimi” basın toplantısında, açılış konuşmaları yapıldı. Konuşmacılardan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, afet yönetiminde Hz. Nuh’un deneyiminin önemine vurgu yaptı.

Afet yönetiminde Hz. Nuh örneği
2 Haziran 2024 10:58

Hasan Tuğcu: Ülkemizde birçok fay hattı bulunmakta. Bu durum depremlere karşı ciddi önlemler almayı gerektiriyor. Son Kahramanmaraş merkezli deprem de bu gerçeği bir kez daha gösterdi. Deprem önlemleri konusundaki çalışmalarımızı artırmalıyız. Bursa da deprem riski taşıyan illerimiz arasında. Toplumun bilinçlenmesi bu konuda kritik önem taşıyor. Bilinçlenme, hem bireysel hem de toplumsal önlemlerin en büyük temelidir. Bu noktada kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yönetim büyük bir sorumluluk üstlenmelidir. Zaman kaybetmeden harekete geçmemiz gerekiyor.”

“Hz. Nuh’u Örnek Almalıyız”

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: “Afet yönetimi, acil durum yönetiminden ayrı bir konudur. Acil durum yönetimi günlük olarak karşılaşabileceğimiz durumlarla ilgilidir. Ancak afet yönetimi, deneyimle öğrenilemeyen bir alandır. Ülkemizde dil ve fikir birliği eksikliği var. Bu eksiklik, tüm sorunların temelini oluşturuyor. Her uzman kendi bakış açısına göre bir afet yönetim planı geliştiriyor. Ancak herkes, ortak bir akıl etrafında birleşip ortak bir yol bulmuyor. Bu nedenle ülkemizin afet yönetim sistemi son derece karmaşık. Herkes kendi tekil projelerini getiriyor ancak bu projeler etkili olmuyor. Her projeye bir ana plan oluşturulmalıdır. Bu plan, öncesini, sonrasını ve uygulanış şeklini belirlemeli ve tartışılmalıdır. Olayın bütününü görmemiz gerekiyor. Ana plan oluşturulmadığı sürece, yerimizde saymaya mahkumuz. Tehlikelerle uğraşırken, risk altına sokulma meselesini kimse gündeme getirmiyor. Fay hattını değiştiremeyiz ama değiştirebileceğimiz diğer unsurları değiştirmeliyiz. Ancak kimse bunu yapmıyor. Tüm tehlikeler tek başına değil, bir bütün olarak ele alınmalıdır. Afet yönetimi sadece müdahale etmek değil, riski kontrol altına almak anlamına gelir. Doğru soruları sormalıyız. Birleşmiş Milletler Afrika’da bile risk yönetimi birimleri kurmuşken, ülkemizde neden daha fazla önlem almıyoruz? Hz. Nuh, sel olacağını yağmur yağmadan önce biliyordu ve gemisini yapmaya başladı. Bu hikaye bize örnek olmalı. Aynı şekilde, deprem olmadan önce önlem almamız gerekiyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.