ABD seçimlerini tarım belirleyecek
ABD’de kararsızların oyunu tarım belirleyecek, kampanyaların merkezinde tarımsal politikalar var. Harris gıda enflasyonunu kampanyasının merkezine aldı, et endüstrisindeki fahiş fiyatlarla mücadele ederken aynı zamanda tarım işçisi açığını gidermek için H-2A vizesinin verilmesine yönelik sürecin hızlandırılması için çalışma yapıyor. Harris Enflasyon Azaltma Yasası kapsamında iklim dostu tarım için ek 20 milyar dolar fon ayırdı. Harris’in hedefi 2050 yılına kadar ABD’yi dünyanın ilk karbon nötr tarımı yapmak. Biden tam tersini yapıyor görevdeyken 100’den fazla çevre dostu yönetmeliği geri çekti. Biden Çin ile rekabet edebilmek için tarım bilimine daha fazla fon ayrılması, özel mahsul sigortası yapılmasını destekliyor.
Trump tarımsal girdi maliyetlerini düşürme üzerine sözler veriyor. Kaçak göçmenleri engellemek için görevdeyken Missisippi’deki hayvan tesislerinde çalışan 650 kişiyi sınır dışı etmişti. Trump Çin ile ticaret savaşına girince çiftçilerin kayıplarını önlemek için kurtarma ödemeleri yapılmıştı. Harris ile Trump’un ortak noktası Çin’e karşı uygulanan dampingler ile ABD tarım imalatını korumak, üreticilere yeni pazarlar bulmak için tarımı desteklemek. Kamala Harris’in tarım geçmişi yetersiz. Trump’ın tarım külliyatı karışık. Küresel ticaret savaşını başlattı, çevre politikalarını geri aldı.
Trump, Deere’nin üretimini Meksika’ya taşıması halinde yüze 200 vergi getirecek
ABD Başkan adayı Donald Trump tarıma dair pek çok vaadiyle dikkat çekiyor. Tarımı merkezine alan seçim kampanyasında son vaadi, traktör üreticisi John Deere’nin üretimin bir bölümünü Meksika’nın Ramos Arizpe kentine kaydırmasına yönelik şirkete ABD’de bundan sonra ürün satarken yüzde 200 vergi uygulayacağını açıkladı. Şirket traktör markasının son yılarda ABD’ye 2 milyar dolardan fazla yatırım yaparak ABD pazarını ne kadar önemsediklerini ifade ediyor. Trump aynı zamanda Çin’den gelen tüm ürünlere yüze 60 vergi, tüm ithal ürünlerine de yüzde 20 vergi ile yerli üretimi desteklemeyi planlıyor.
Meksika demiryolu gecikmeleri tahıl taşımacılığını aksatıyor
ABD’nin demiryolları, kapasite eksikliğe ve tren birikmesine yol açtığı gerekçesiyle Meksika’ya tahıl sevkiyatını durdurdu. ABD tarımı Çin’e ihraç edemediği ürünler için Meksika’ya yaklaşınca iki ülke arasındaki ticaret hacmi genişledi. Ülkenin ulaşım sistemi artan talebi karşılayamıyor. Demiryollarında 31 Temmuz’dan itibaren başlayan ticaret kısıtlamaları nedeniyle şirketler tarım ürünü seçip bazılarına negatif ayrımcılık yapılıyor. ABD Meksika arasındaki tahıl ticaretinin yüzde 65’i demiryoluyla yapılıyor. 2023’te Meksika ABD’den 30 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç etti. Bizim epi topu tarım ihracatımız zaten o kadar. Demiryollarındaki kısıtlamalar sonbahar hasadındaki çiftçilerin mali durumlarını daha da zorlaştırıyor. ABD’nin en büyük tahıl taşıma şirketi BNSF’e göre yılın ilk yarısında ABD’den Meksika’ya tarım ticareti yüzde 11 arttı. Sadece kısıtlamalar değil Meksikalı göçmenler de trenleri durduruyor.
Kaliforniya fabrika çiftçiliğini yasaklıyor
Tüm dünya iklim dostu yeni tarım sistemleri için yeni düzenlemeler getiriyor. ABD Kongresi iklim dostu üretimi desteklemek amacıyla yoğun hayvan besleme işletmelerini özel ürün üretimi veya mera tabanlı hayvancılık işletmelerine dönüştürmeleri için yeni bir hibe programı başlatıyor. Enflasyon Azaltma Yasası ile tarıma 20 milyar dolar ayrılmıştı. ABD’de Ari işletme olarak bilinen ve bin den fazla hayvanı olan 21 binden fazla işletme aktivistlerin hedefinde. Yeni fon ile hayvan sayısını azaltma, daha fazla meradan faydalanma, metan sindirici araştırmaları, gübre lagünleri için kullanılması planlanıyor. Kaliforniya’nın Sonoma Bölgesinde kapalı ahırlarda hayvancılık yapılmasına kısıtlanma getirilmek isteniyor. Aktivistlere göre hayvan refahı için gerekli, çiftçilere göre gelir azaltımına neden olacak bir düzenleme ile 381 milyon dolarlık kayıp yaşanabilir. Bölgedeki organik çiftliklerde ABD’nin organik süt üretiminin yüzde 13’ü üretiliyor.
Trump ve Harris tarım konusunda ne düşünüyor
Velhasıl; ABD’de kıpırdayan her yaprak memlekete gıda enflasyonu/daralan pazarlar/yeni beslenme kültürü olarak dönüyor. Bize ne/bizi ne ilgilendirir demek için çok geç gönülden ayrılmaz ticari bağlarla bağlıyız. ABD ile Çin arasındaki tarım ticareti azaldıkça hem ABD hem Çin Türkiye’nin tarım pazarlarına göz dikiyor, benden söylemesi.