Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Domateslerin birbiriyle konuştuğu ortaya çıktı!

Yeni bir araştırmada, domates bitkilerinin arasındaki gizemli iletişim ağını aydınlatan çarpıcı bulgular elde edildi.

Domateslerin birbiriyle konuştuğu ortaya çıktı!
26 Ocak 2024 17:36

Illinois Üniversitesindeki bilim insanları yapılan yeni bir araştırmada, domates bitkilerinin gizemli kimyasal dilini çözme yolunda çarpıcı keşiflere imza attı. Domateslerin yaprakları tehlikeyi sezdiğinde gizemli bir koku yayıyor ve yenildikçe büyüyorlar. İşte ayrıntılar…

Domatesler nasıl iletişim kuruyor?

Bitkiler, çevreleriyle etkileşim kurmak ve tehlikeleri bildirmek için uçucu organik bileşikler üretiyor. Ayrıca araştırmacılar, farklı domates çeşitlerinin özelliklerine bağlı olarak bu bileşiklerin tür ve miktarındaki değişimleri incelediler.

Bitkiler, çevrelerindeki tehlikelerden kaçamadıkları için kimyasal sinyaller kullanarak birbirleriyle iletişim kurma stratejileri geliştirmişler. Bu çalışma toprak mikropları ve tırtılların, bitkilerin uçucu bileşikleri nasıl yaydıklarını inceliyor ve bitkilerin bu iletişim ağında nasıl etkileşime girdiğini açıklıyor.

İlginç bulgular ve endişe edici sonuçlar

Araştırmada, tırtılların bitkiler üzerinde beklenmedik bir büyüme tepkisi tetiklediği keşfedildi. Bu durum, bitkilerin tırtıllara karşı beklenenden daha duyarlı olmamasını endişe verici bir hale getiriyor. Ayrıca, geleneksel ve hibrit domates çeşitlerinin uçucu bileşik emisyonlarında farklılıklar ortaya çıktı.

Araştırmacılar, arbusküler mikorizal mantarların bitkilerin uçucu bileşik emisyonlarını azalttığını keşfettiler. Dolayısıyla bu, bitkilerin toprak mikroplarıyla olan ilişkisinin bitki sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor.

Çalışmada, sera domateslerinin geleneksel domateslere kıyasla daha düşük miktarlarda bileşik yaydığı anlaşılıyor. Sera domateslerinin, lezzet açısından tercih edilen geleneksel domateslere göre savunma mekanizmalarında bazı ödünler verdiği görülüyor.

Bitkilerin büyüme tepkileri değişiyor

Tırtıllarla muamele edilen bitkilerin daha fazla büyüme göstermesi, araştırmacıları şaşırttı. Bu durum, bitkilerin yenilmelerine rağmen büyüme tepkilerinin arttığını gösteriyor. Ayrıca bu fenomenin daha derinlemesine araştırılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Araştırma, bitkilerin kimyasal dil kullanarak iletişim kurduğunu göstermesi açısından oldukça önemli. Araştırmacılar, bitkilerin iletişim ağının nasıl çalıştığını anlamak ve bitki sağlığını korumak için çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Peki siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.