Dolar 38,7684
Euro 43,3437
Altın 3.960,77
BİST 9.701,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Az Bulutlu
Bursa
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 24°C
Cts 21°C

Erkılınç: Nihai hedefimiz nitelikli gazetelere kavuşmak

BİK Genel Müdürü Erkılınç, “güç birliği” çağrısının nihai hedefinin; güçlü ekonomik yapısı sayesinde insan kaynağı ve alt yapı yatırımlarını kısa sürede gerçekleştirmiş nitelikli gazetelere kavuşmak olduğunu söyledi.

Erkılınç: Nihai hedefimiz nitelikli gazetelere kavuşmak
14 Mayıs 2025 18:20

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa’da Kurum görev alanında bulunan gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle bölge toplantısında bir araya geldi.

Gaziantep’te bir otelde düzenlenen toplantıda Genel Müdür Erkılınç, bölgede 31 gazete ve 16 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımladığını belirterek, bu süreli yayınlara 2025 yılının ilk 3 ayında 50 milyon 877 bin 201 TL’si resmî ilan, 12 milyon 276 bin 662 TL’si resmî reklam olmak üzere toplam 63 milyon 153 bin 863 lira kaynak aktarıldığını kaydetti.

Son 6 ayda Afyonkarahisar, Balıkesir, Bursa, İzmir, Konya ve Tekirdağ’da düzenlenen bölge toplantılarında süreli yayın temsilcileri ile bir araya geldiklerini anlatan Erkılınç, Antalya’da başlayan ikinci turun, sırasıyla Adana, Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır toplantıları ile sona ereceğini aktardı.



“BÜLTEN HABERCİLİĞİNİ DOĞAL KARŞILAMIYORUZ”

Tüm illerdeki yayınlarda gördükleri temel sorunun “bülten haberciliği” anlayışının sektörce kanıksanması ve bunun doğal bir mesleki davranışmış gibi görülmesi olduğunun altını çizen Erkılınç, “Sorunun arka planında birçok neden olduğunu biliyoruz. Birincisi, kadrolarda çalışıyor gösterilen fikir işçilerinin birçoğunun gerçekte çalışmaması, çalışanların da mesleki tecrübelerinin az olmasıdır. Günümüzdeki en değerli şey bilgi ve bunun yanında tecrübe. Kadrolarda kıdemli ve kıdemsiz dengesi titizlikle kurulmalıdır. Oysa yayınlarımız özellikle tecrübesiz arkadaşlarımızı tercih ediyor ki asgari ücretle, hatta daha altında çalıştırabilsinler. Hastaneye gitsek en tecrübeli doktorun bizi muayene etmesini, çocuğumuzun dersine okulun en iyi öğretmelerinin girmesini beklerken konu kendi verdiğimiz hizmete gelince kurumsal ve mesleki itibarımızı nedense umursamıyoruz. Israrla çalıştıracak gazeteci bulunulamadığından yakınılıyor, açıkçası bu çok inandırıcı gelmiyor. Emeğinin karşılığı verildikten sonra çalışılacak gazeteci mutlaka bulunur, yeter ki samimiyet olsun. Bir diğer mesele bazı yayın sahiplerinin başka işlerinin olması. Gazeteciliği; bir kartvizit, ek iş veya dilimin varmadığı başka amaçlar için araç olarak görmeleri. Tüm bunlar bir araya gelince bülten haberciliği de kaçınılmaz oluyor” ifadelerini kullandı. 

Günümüzden 20-25 yıl önce resmî ilan gelirleri ile reklam gelirlerinin neredeyse başa baş olduğunu, hatta yaygın basında reklamların daha önde yer aldığını belirten Erkılınç, mecra çeşitliliğinin artmasının yanında resmî ilan odaklı yayıncılık anlayışı ve kolaycılığın dengenin bozulmasına yol açtığını, reklamların neredeyse yok denecek kadar azaldığını söyledi.

“GÜÇ BİRLİĞİNE GİDENLER GELİR-GİDER DENGESİNİ KURDU”

İnternet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınmasında Kurum olarak verdikleri mücadelenin kamuoyunun malumu olduğunu anlatan Erkılınç, şöyle devam etti:

“İlk günden itibaren aynı şeyi söylüyoruz. Gazeteyi ve internet haber sitesini birlikte yürütebilen, her iki mecrada da nitelikli yayın yapabilen, gerçekten istihdam oluşturan ve fark yaratanlar başımızın tacıdır. Sürekli olarak ekonomik gerekçeleri önümüze sürenler için dijital yayıncılık önemli bir fırsattır. Maliyetler düşük ve avantajlar fazladır. ‘Mesleğinizden olmayın veya mesleğinizi zedelemeyin, gelin yolunuza internet haber sitesiyle devam edin’ diyoruz. Ne yazık ki aradan geçen 2 yılda bunu dahi başaramadık. ‘Gazeteye muhabir bulamıyoruz, asgari kadro şartını düşürün’ diyenler ne hikmetse internet haber sitelerinin kadrolarını doldurdu. Elbette süreçte 30’un üzerinde şehrimizde çok doğru karar veren yayınlarımız da oldu. Bu şehirlerdeki yayınlarımız ‘güç birliğine’ giderek gelir-gider dengesini makul ve sürdürülebilir bir noktaya taşıdılar. Gaziantep ‘güç birliği’ne gitme uygulamasında önemli bir başarıya imza attı. Bir kez daha aklıselim davranan yayınlarımızı kutluyorum.”

“İNSAN KAYNAĞINA VE ALT YAPIYA YATIRIM ŞART”

“Güç birliği”ne giden ve gitme hazırlığı yapan bazı yayınlarda yanlış bir kanaatin oluştuğuna işaret eden Erkılınç, uygulanan modelin iki aşamadan meydana geldiğini, yayın sayısı fazla olan şehirlerdeki azalmanın nihai hedef olmadığını vurguladı.

Erkılınç, “Yayınlarımız arasında konuşuluyor, duyuyoruz. ‘Basın İlan Kurumu güç birliği çağrısı yaptı, biz de bu çağrıya uyduk. Yine basmadan, satmadan, fikir işçisi çalıştırmadan yolumuza devam ederiz. Kurum da önerisini yerine getirdiğimiz için ses çıkarmaz’ diyenler var. Gazi şehirden, böyle düşünen yayınlarımıza bir kez daha sesleniyorum ve dostane bir şekilde uyarmak istiyorum. Güç birliği yapılarak şehirlerde yayın sayısının azaltılması; mevcut ilan ve reklam ekosistemi karşısında pozisyonumuzu değiştirerek, işletmelerin mali yapısını güçlendirmeyi amaçlıyor. Birinci aşama tamamlandıktan sonra bu yayınlarımızın artık yapması gereken kazandıkları ekonomik güçle insan kaynağına yatırım yapmalarıdır. Çalışan sayısını asgarinin üzerine çıkarmaları; kıdemli ve usta diyebileceğimiz gazeteci sayısını artırmaları gerekmektedir. Diğer taraftan teknoloji başta olmak üzere tüm alt yapı ihtiyaçlarını vakitlice karşılamalarıdır. Tüm bunların bir sonucu olarak baskı kalitesi ve sayfa sayısı yüksek, içeriği zengin, gündem belirleyen, nitelikli ve okunabilir gazetelere kavuşmaktır. İstihdam ve nitelik artmadığı müddetçe sonuca varmamış oluruz. Nihai hedefimiz budur, aksini düşünmek hem onlara hem de bizlere ne yazık ki kaybettirir. Ne aldatalım ne de aldanalım” diye konuştu.

Basılı gazetecilikteki olumsuz alışkanlıkların internet haber sitelerine taşınmamasına yönelik birçok kez çağrı yapmalarına karşın istenilen neticeyi alamadıklarını da belirten Erkılınç, hatalardan ders çıkarılmadığı müddetçe kronikleşen sorunların çözülemeyeceğini kaydetti.

Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Gaziantep Bölge Müdürü Hikmet Said Güngör’ün de hazır bulunduğu toplantı, görüşlerin alınması ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Bir sonraki Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantısı, 15 Mayıs 2025 Perşembe günü Malatya’da düzenlenecek.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.