Dirençli Kentler Zirvesi’nde başkanlar uyardı dakikalar sonra deprem oldu
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO), iş dünyasının referans eğitim merkezi olarak kurguladığı Bursa Business School’da ‘Uludağ Dirençli Kentler Zirvesi’ne imza attı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO), iş dünyasının referans eğitim merkezi olarak kurguladığı Bursa Business School’da ‘Uludağ Dirençli Kentler Zirvesi’ne imza attı. Bu sene “Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar” sloganıyla kurgulanan zirve, farklı odalarda büyüme çeşitliliği çeşitli perspektifleriyle ayrıntılı bir şekilde seçildi. Deprem ve depreme karşı dirençli kentlerin inşaat konularının konuşulan zirvede uyarıların hemen ardından Marmara açıklarında 6.2’lik depremin ortaya çıkması detayı ne kadar önem arzettiğini bir kez daha göz önüne serdi.
Dirençli Kentler Zirvesi, kentleşme, sanayi, finans ve benzersiz dönüşüm başlıklarında önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı. Atış Şirketler Grubu ana sponsorluğunda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası‘nın (BTSO) liderliğinde Bursa Business School’un ev sahipliğinde ‘Dirençli Kentler Zirvesi‘ programı gerçekleştirildi. Sektörün akademisyenleri, akademisyenleri ve kamu temsilcilerinin bir araya geldiği ve dirençli şehirler, gelişmeler sloganı ile gerçekleşen Dirençli Kentler Zirvesi, kentleşme, sanayi, finans ve değişken dönüşüm inançlarında önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.
Zirvenin açılış töreni, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça, Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, BTSO Yönetim Kurulu, meclis ve toplantı üyeleri ile üniversitede, akademik ve sivil toplumdan toplananlar katıldı. Başkan Burkay, Cumhuriyet’in en önemli oyunlarından biri olan Kirazlıyayla Sanatoryumu’nun BTSO tarafından restore edilerek Bursa Business School markasıyla Türkiye’nin dönüşüm etkinliklerinde büyük katkı sağladığını ve burada birbirinden önemli etkinliklerin ev sahipliği yaptığını söyledi.
“Dirençli kent birleştirmek hedefimiz”
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şehirleşmenin nüfus artışından öteye geçtiğini, nihai bir medeniyetin inşası belirtilerinin geldiğini belirtti. Bursa’nın tarihin her döneminde ticaretin ve üretimin merkezi olduğunu hatırlatan Başkan Burkay, kent 1960’lı yıllarda Türkiye’nin ilk organize sanayisinin ev sahipliği yaparak planlı kalkınmanın da öncülüğünü üstlendiğini ifade etti. Burkay, “Kentimizin ikinci planlı OSB’si bundan tam 60 yıl sonra TEKNOSAB olarak hayata geçti. Bunu sorgulamamız gerekiyor. Bursa, 17 tane OSB’si olan bir kent. Diğer OSB’lerin tamamı belde belediyeleriyle o günkü olarak karşılanması adına hayata geçirildi. Bugün kalıcı ve yaşanabilir kentler bizim birimiz.” şeklinde konuştu.
“Bursa deprem riskiyle karşı karşıya”
Kalkınmanın yalnızca ekonomik açıdan yeterli düzeyde kalması gerektiğini çizen Başkan Burkay, “Bunun yanında mutlaka gelişmişliği koymamız gerekiyor. Bu ancak planlama ile olur. Planlamayı yapamadığınız hiçbir süreç yönetilemez. Bu da ancak bir ayrılan anayasası olan 1/100 binlik plan ile yapılabilir.” dedi. 2015 yılından bu yana her platformda Bursa’nın mekansal planlama ihtiyacını hatırlatan İbrahim Burkay, “Üstelik Bursa, birinci derece deprem kuşağında yer alan ve tarih boyunca yıkıcı afetlere maruz kalmış bir şehir olarak, ona bir bu gerçekle yüzleşmeye devam ediyor.” dedi. Kent içinde sıkışıp kalan 8 bin 500’den fazla imalatçı firmasının kapsamına işaret eden İbrahim Burkay, şöyle devam etti: “Bu tablo, üretim gücümüzle birlikte kent sağlığı, yaşam kalitesi ve dirençli şehir perspektifi da risk teşkil ediyor. çıkararak, geleceğimizi daha ve planlı bir şekilde inşa etmek herkesin evde ortak sorumluluğudur.”
“Zirveler toplumsal cinsiyetçilere liderlik ediyor”
Bursa’nın Türkiye’de her alanda ilk 5’te yer alan Başkan Burkay, “Fakat Bursa, sahip olunan bilgin değil. Bizim görevimiz aslında bu sahip olduğumuz güçlü bir şekilde taşıyacak strateji ve plan ortaya koymamız. Ortak akıllar çok değerli. Bir şeyleri kurtarmak için bazen üst düzeyde akla da var. İhtiyaç. Bu politikanın eyleme geçmek bizim birimiz olmalı.” dedi.
“Değişimi okuyamazsak 100 yıl almazsak”
Dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığı mesajını veren Başkan Burkay, 19. yüzyıldaki sanayi devriminin aktörlerinin çoğunun sahne dünyasından siliniyor. Bu değişimi iyi okumak lazım. Bunu en iyi okuyacak şehirlerin başında Bursa geliyor. Çünkü Bursa tarih boyunca bulunduğu çağın gerekliliklerini en iyi yaşamayı başaran şehirlerin başında geldi. Bu bölümde özellikle o görünüm oluşturmamızda ciddi anlamda bilgi kaynak sağlama çok sayıda kesintimiz var. Zirvemizdeki bu çıkışlar Bursa’ya büyük değer katacak.” dedi. Başkan Burkay, KFA Fuarcılık tarafından organize edilen inşaat ve yapı sektörünün en prestijli buluşması Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı’nın 24 Nisan’da kapılarını açacağını belirterek, bu fuarın tüm bu fuara yapılması gerektiğini önemsediğini söyledi.
“Bursa itibarlı bir şehir”
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça, zirvenin katıldığı herkesin gündeminde kalması adına büyük önem verildiğini söyledi. Dirençli şehirdeki gelişmelerin umutla bakılmasını sağlayan bir iyileşmeyi sağlayan Akça, “Dirençli şehirler sadece şoklar ve strese karşı dayanıklı koşullarp aynı zamanda bu tip olay sonucu hızlı en iyi şehirler manasına da geliyor. Bundan sonra yeni 6 Şubat’lar yaşamak için gelen çabayı yerel yönetim ve sektörle desteklemekteler. dedi.
Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, dirençli kentlerin Bursa’nın geleceğiyle ilgilendiğini ifade etti. Dönüşüm konusunun Türkiye ve Bursa için önemli olduğuna işaret eden Atmaca, benzersiz dönüşümden önce tasarımın konusuna odaklanılması gerektiğini söyledi. Atmaca, zirvenin yaşanabilir kentlerin inşasına katkı sunacağını da sözlerine ekledi.
“Tüm tecrübemizle destek uygulamaları hazırız”
BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, Bursa’nın sahip olduğu vizyon ve hedefleriyle Türkiye’nin ekonomik büyüme potansiyelini ve yüksek depolamalı biri olma özelliğini sürdürdüğünü söyledi. Bursa vizyonuna yakışır, dirençli bir kentte ortak akılla yeniden inşa etme önemine işaret eden Ali Tuğcu, “Şehrimizin yakın zamanda sorunlarından arımış, daha yaşanabilir bir kent olması için ortak akıl ve evrensel zorunlu bir gerekliliktir. Şehir merkezinde sıkışıp kalan ve kentimizin üzerinde yükü artan sanayi tesislerinin planlı olduğu, Bursa’nın daha parlak bir doğruya ulaşmaya bir olanak sunacaktır. Bizler, İnşaat Konseyi olarak akademik odalarımızın bilgileriyle reel sektörümüzün onları ve deneyimlerini ortak bir paydada buluşturmayı hedefliyoruz.” tasarruf.
Dönüşümün tüm detayları ele alındı
Açılış konuşmalarının Başkanı Burkay ve Konsey Başkanı Ali Tuğcu, zirvenin düzenlenmesinde destek olan ana sponsoru Atış Yapı, gümüş sponsoru Sinta firmasına hediyelerini taktım. Sonunda zirve, “Kentsel Dönüşümün Ekonomisi: GYF & GYO Finansman Modelleri” ile devam etti. Zirvede “Mimari Sunum ve Yapay Zeka”, “Yapısal Dönüşüm”, “Sosyal Dönüşüm” ve “Sürdürülebilir Dönüşüm” kayıtları. Panellerdeki kırık bilgi, tecrübe ve iyi örnek paylaşımları paylaşılmaktadır. -BURSA