Ramazan Bayramında beslenme önerileri
Medicabil Sağlık Grubu Nilüfer Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Uzm. Dyt. Merve Bahtiyar, Ramazan Bayramında ve sonrasında sağlıklı beslenme önerilerde bulundu.

Geleneksel olarak bayramda, yılın hiçbir döneminde olmadığı kadar çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimi olduğuna dikkat çeken Uzm. Dyt. Merve Bahtiyar “Bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri (börek, baklava vb.) gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda çok sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Özellikle metabolik hastalığı olan kişiler yani kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyon gibi rahatsızlığı olan kişiler daha büyük risk taşıdığından, bu kişilerin beslenmelerine daha fazla önem göstermesi gerekmektedir” dedi.
Bayram Kahvaltısına Dikkat
Ramazan ayında sahur ve iftar şeklinde iki ana öğüne alışan vücudumuz, bayramda artan öğün sayısına hemen uyum sağlamayabileceğini söyleyen Merve Bahtiyar öğün sayısının kademeli olarak arttırmanın vücudumuzun adaptasyonu açısından çok daha konforlu olacağını belirtti.
Medicabil Sağlık Grubu Nilüfer Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Uzm. Dyt. Merve Bahtiyar “Bayram sabahına hafif ve dengeli bir kahvaltıyla başlamak önemlidir. Bayramdaki ikramları düşündüğümüzde zengin öğünler, tatlı ikramları beslenme düzeninizi karbonhidrat ve yağlardan zengin bir hale getirecektir. Bu yüzden proteine ağırlıklı bir beslenmeyi tercih etmek günlük dengeyi kurmakta yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.
Tatlı Tüketimi kontrollü olmalı
Uzm. Dyt. Merve Bahtiyar açıklamasını şöyle tamamladı: “Bayram sofralarının olmazsa olmazı tatlılardır. Ancak tatlı tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat etmek çok önemlidir. Günlük tatlı tüketimini tek porsiyon ile sınırlayarak, mümkün olduğunca sütlü tatlıları tercih edin. Bir porsiyon tatlı; yaklaşık 2 küçük dilim baklava, küçük bir kase sütlü tatlı veya 3-4 küçük kare çikolataya karşılık gelmektedir.
Tatlıları takip eden öğünlerin hafif ama sağlıklı yemeklerden oluşması önem kazanmaktadır. Çikolata ve tatlı tüketiminin aşırı olması nedeniyle ishale, kusmaya neden olabileceği ve doygunluk hissi nedeniyle ana öğün tüketimini kısıtlayacağı için, mümkünse yemekten sonra meyve tatlıları, dondurma ve puding tatlıları tercih etmeye çalışın.
Bayram sonrası beslenme düzenine yavaş ve sağlıklı şekilde dönmek önemlidir. Ara öğünlerde tatlı yerine meyve tüketimi tercih ederek hem tatlı isteğinizi azaltabilir hem de vücudunuza vitamin ve lif desteği sağlayabilirsiniz. Uzun süre aç kalmaktan veya düşük kalorili şok diyetlerden kaçının; dengeli ve yeterli beslenmeye geçiş yaparak sağlığınızı koruyun. Ayrıca, Ramazan ve bayram döneminde bozulan uyku düzeninizi mümkün olduğunca erken uyuyarak ve düzenli uyku saatleri oluşturarak yeniden düzenlemeye çalışın. Düzenli uyku, beslenme ve metabolizmanızın sağlıklı şekilde normale dönmesine yardımcı olacaktır.”