Bayram tatili mi, tembellik mi?
Türkiye’de bir gelenek haline geldi, Bayram tatilleri en az 9 gün olmazsa eksik sayılıyor.
Kamu çalışanları, özel sektör, hatta esnaf bile bir şekilde bu tatili uzatmanın yolunu arıyor. Peki, gerçekten bu kadar uzun tatili hak edecek kadar çalışıyor muyuz? Yoksa tatil yapmayı, çalışmaktan daha çok mu seviyoruz?
Gelişmiş ülkelere bakalım: Almanya’da, Japonya’da, Güney Kore’de, ABD’de bayram tatilleri 9 gün sürebilir mi? Bu ülkelerde insanlar çalışarak kalkındı, biz ise çalışmadan kalkınmayı bekliyoruz. Sürekli tatil yaparak üretim mi artar, yoksa ülke geriye mi gider?
Çalışmadan gelişmek mümkün mü?
Türkiye’de hafta sonları zaten tatil, resmi tatiller var, yıllık izinler var. Buna rağmen bayram tatili 9 güne çıkarılınca sanki ödül almış gibi seviniyoruz. Halbuki, dünya ekonomileriyle yarışmak istiyorsak daha fazla çalışmak, daha çok üretmek zorundayız. Ama biz, çalışmak yerine tatili nasıl uzatırız diye düşünüyoruz.
Bir hesap yapalım
Bir ayda 8 hafta sonu tatili var (Cumartesi-Pazar) → 8 gün
Bayram ve resmi tatillerde yıllık ortalama 15 gün tatil var
Yıllık izinler 14-30 gün arası değişiyor
Üstüne bayram tatilleri 9 gün olunca, yılın önemli bir kısmı çalışmadan geçiyor.
Sonuç? Çalışmadan maaş almanın konforuna alışmış bir toplum ortaya çıkıyor. Devletin kasasından çıkan her kuruşun, milletin vergileriyle ödendiğini unutuyoruz.
Devlet memurları ve tatil kültürü
Kamuda çalışanlar, özel sektör kadar yoğun çalışmıyor. Mesai saatleri belirli, iş garantili, maaşlar düzenli. Ama tatil konusunda en avantajlı kesim de yine onlar. 9 günlük tatil ilan edilince en çok sevinenler kamu çalışanları oluyor.
Peki, özel sektör? Küçük esnaf, sanayide çalışan işçi, çiftçi, köylü? Onlar tatil yapamıyor, çünkü her tatil onlar için ekonomik kayıp anlamına geliyor. Ama memurlar maaşlarını tam alıyor, ek ödenekler kesilmiyor, hatta tatil dönüşü mesailer bile esnetiliyor. Bu adil bir sistem mi?
Dünya çalışıyor, biz tatil yapıyoruz
Japonya’da çalışanlar, yıllık izinlerini bile tam kullanmıyor çünkü üretim ve verimlilik onlar için öncelikli.
Almanya’da iş disiplini o kadar önemli ki, tatil süresini uzatmaya çalışmak iş etiğine aykırı kabul ediliyor.
ABD’de özel sektör çalışanıysan, çalışmazsan para kazanamazsın. Kimse keyfi tatil yapmaz.
Ama Türkiye’de? Daha fazla tatil istiyoruz, daha az çalışmak istiyoruz ama Avrupa gibi yaşamak istiyoruz. Bu mümkün mü? İş disiplinimiz zayıf, üretim az, verimlilik düşük ama tatil günlerinde dünyaya meydan okuyoruz!
Çalışmadan refah olmaz, hak hiç olmaz
Bize sürekli “çok çalışıyoruz, yorulduk, tatili hak ettik” deniyor. Ama gerçek şu ki, gelişmiş ülkeler kadar verimli çalışmıyoruz. Çalışmadan gelişen bir ülke var mı?
Bu tatil anlayışı devam ederse ne ekonomimiz düzelir ne de refah seviyemiz yükselir. Çalışmadan maaş alanlar, üretmeden kazananlar oldukça, Türkiye’nin kalkınması hayal olur.
Bir atasözü vardır: “Tarlada izi olmayanın, harmanda yüzü olmaz.”
Bizim de önce çalışma kültürünü oturtmamız, sonra tatili düşünmemiz gerekiyor. 9 günlük tatillerle, keyfi izinlerle değil, çalışkanlık ve üretimle büyüyen bir ülke olmak zorundayız!