Dolar 36,4381
Euro 38,2288
Altın 3.442,72
BİST 9.627,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 5°C
Açık
Bursa
5°C
Açık
Pts 7°C
Sal 10°C
Çar 14°C
Per 12°C

Tarımdaki verim artışı pek çok türün yok olmasını engelledi

24 Şubat 2025 09:48

Daha fazla gıda için verim artışı daha fazla toprağın serbest kalmasını ve buralarda yaşayan biyoçeşitliliğin hayatını kurtardı.

PNAS’ın yeni bir araştırmasına göre teknolojik gelişme ve verim artışı sayesinde küresel anlamda 16 milyon hektardan fazla arazi kurtarılarak binlerce hayvan ve bitki türü yok olmaktan kurtuldu. 5 milyar ton karbondioksit toprakta tutuldu. Verim artışı olmasaydı çok daha fazla arazide tarım yapmak zorunda kalınacak, daha fazla su /enerji ve toprak kullanılarak, pek çok türün yok olmasına neden olunacaktı.

Günümüzde tüm dünyada 440 milyon hektarlık arazide milyarlarca ton gıda üretiliyor. Borlaug Hipotezi’ne göre verim arttıkça, ekilebilir arazi sınırlandıracak, ormansızlaştırma önlenecek. Araştırmacılar 1961’den 2015’e kadar yapılan verim artırıcı çalışmaları ve arazi kullanımını simüle etti. Diğer taraftan verimli olmayan tohumlar kullanıldığında ne kadar arazi gerektiğini ve arazi/biyoçeşitlilik tahribatını da simüle etti. Eğer verimli tarım yapılmasaydı, 103 amfibi, 47 memeli ve 25 sürüngenin yok olacağı tespit edildi. Purdue Üniversitesi tarım ekonomisti Uris Baldos’a göre, “1960’lardan beri yapılan verim artırma çalışmaları sayesinde 1043 bitki ve hayvan türü kurtarıldı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.