Gıda suçlarının maliyeti 50 milyar dolar
Küresel gıda sahtekârlığı yüzyıllardır süregelen tarihi bir sorun, MÖ 2. Yüzyıl’da Çin’de gıda sahtekârlığı nedeniyle birinin ölümüne sebep olan kişiler asılırdı.
Gıda Standartları Ajansı’na göre, İngiltere’de gıda suçlarının yıllık toplam maliyeti 1,96 milyar sterlin. Dünya Ticaret Örgütü’ne göre kaçakçılık/sahtecilik kaynaklı gıda sahtekârlığı suçlarının küresel gıda endüstrisine yıllık maliyeti 50 milyar dolar. Gıda fiyatlarındaki artış gıdada sahtekârlığını artırıyor. Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre, İngiltere’de gıda fiyatları son 2 yılda yüzde 25 arttı. Dünyada gıdayla ilgili önemli geri çağırma ve sahtekarlıklardan biri 2008 yılında Çin’de binlerce çocuğun hastalanması ve 6’sının ölmesine neden olan ve azot seviyesini artırmak için bebek mamasına katılan melamin sonucunda ürün tüm dünyada geri çağrıldı. 2013’de tüm AB’de ete at eti katıldı, 2016’da Parmesan peynirine selülöz katılması, Çin’den Kanada’ya ithal edilen baldaki sahtekârlık. Tarih boyunca gıda sahtekârlarının diğer suç örgütleriyle birlikte hareket ettiğini görüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda restoran sahibi Mohammed Zaman masala körisinde badem tozu yerine ucuz olduğu için fıstık koyması sonucu bir kişinin ölümüne sebep olunca 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Velhasıl, gıdada sahtekârlık konusu insanlık var olduğu sürece tartışılmaya devam edecek. Ta ki modern insanın vicdanıyla cüzdanı arasındaki maksa kapanan kadar.