Tıp fakültelerine yemek atölyesi
Tulane Tıp Fakültesi dünyada bir ilki gerçekleştirdi, üniversiteye tam teşekküllü bir eğitim mutfağı kurdu.
Tulane Tıp Fakültesi dünyada bir ilki gerçekleştirdi, üniversiteye tam teşekküllü bir eğitim mutfağı kurdu. Tıp öğrencileri ve şefler birlikte sağlık için gıda tasarımı yaptılar. Sağlıklı insanlar çoğaldıkça sağlık harcamaları azalıyor.
Tıp Fakültelerine Beslenme Dersi
Gıdanın şifa olduğu felsefesi kadim bir anlayış olsa da batı tipi tıp eğitiminin içerisinde beslenme dersi yok. Osmanlı’da Şefler ve Hekimbaşıyla beraber çalışıyordu. Kampanyanın başka bir amacı da Tıp Fakülteleri’ne beslenme dersini zorunlu olarak koydurmak. Dr. Harlan’a göre, “yağ /karbonhidrat yemeyin, glütensiz beslenin, yüksek protein tüketin gibi sloganlar bilimsel kanıta dayalı değil. Doğrusu “yerel, mevsimsel, uygun fiyatlı besinler.”
Gıda İlaçtır
Dr. Timothy Harlan’ın öncülük ettiği “mutfak tıbbı” akımı giderek daha fazla taraftar buluyor. Küresel olarak yürütülen “gıdanız ilacınız olsun” kampanyası ile tıp doktorları beslenme uzmanlarıyla birlikte çalışıyor. Sağlıklı bir beden ve ruh için gereken tüm besinler tıp doktorları tarafından planlanıyor. Amaç uzun vadede beslenme sorunları kaynaklı sağlık harcamalarını düşürmek.
Müsibet Temelli İnovasyon
Tüm dünyada 1 milyardan fazla engelli birey var. Her birini iş ve sosyal hayata dâhil ettikçe sosyal destek bütçesi azalıyor. Gezegende binlerce istilacı tür var, pek çoğu insan ve hayvan sağlığı için faydalı, beslenme kültürüne dahil edildikçe dirençli gıda sistemleri oluşturuluyor, milyarlarca dolarlık tasarruf yanında gıdaya erişim kolaylaşıyor.
Velhasıl, zorluklar fırsatlarla geliyor, yeter ki fırsat eşitliğiyle toplumun tüm kesimlerini çözümün bir parçası yapalım. MIT’nin ilk engelli öğrencisi girişimci Srikanth Bolla’nın dediği gibi “toplumun yüzde 2’si kör olsa da yüzde 98’i görmüyor.”