2025’in Tat Modası “Çıtırlık”
Profosör Kikunae İkeda umamiyi keşfettiğinde “tatlı-tuzlu-acı-ekşi” dışında beşinci tadı tat belleğimize kazandırınca yediklerimizle olan tat ilişkimiz büyümeye, daha anlamlı olmaya başladı.
Profosör Kikunae İkeda umamiyi keşfettiğinde “tatlı-tuzlu-acı-ekşi” dışında beşinci tadı tat belleğimize kazandırınca yediklerimizle olan tat ilişkimiz büyümeye, daha anlamlı olmaya başladı. İnsan dili umami tadının kaynağı olan L glutamat alıcılarına sahiptir. Belleğimizde ve tat reseptörlerimizde binlerce farklı tatlar var kimileri bu tatları farketmede daha başarılı kimileri eğitime açık. Tate&Lyle PLC gibi şirketler mısır, stevia gibi bitkilerden yiyecek/içeceklere tat, doku, besin değeri ve işlevsellik katan bileşenler üretiyor, yeni tatlar geliştiriyor, daha az tarımsal hammadde ile daha fonksiyonel gıdalar üreterek sürdürülebilirliğe katkı sunuyor.
Her yıl tat trendlerini açıklayan rapor şirketlere, yatırımları için içgörüler sunuyor. Yiyeceklerin görüntüsü, sesi, rengi, ağızda bıraktığı hisler ve diğer duyusal özelliklerin toplamı yeme içmenin modasına dönüşüyor. 2025’in tat modası “aşırı çıtırlık/ sağlıklılar ve iklim dostu besinler” gibi özellik belirlendi.
Tarımın Devleri Unilever, Danone, Bel Group Tarımda Sürdürülebilirlik İstiyor
Tüm dünyanın düşman olarak gördüğü küresel tarım devleri sürdürülebilirlik istiyor. Devlerin aşkı gibi gezegene kötülüklerinin de çok büyük olduğunu düşünen toplumlar onların, genelde iyi bir şey yapacağına inanmaz. İlgili kuruluşlar ortak bir bildiri yayınladı ve “AB’nin tarımda sürdürülebilirliğe önem vermesi, Ortak Tarım Politikası’nda “uzun vadeli gıda güvenliği ve çiftçilerin geçim kaynaklarını tehdit eden iklim değişikliği /biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilik” gibi konularda acilen reformlar yapmasını talep ettiler.”
Bildiride, CAP kapsamındaki çevresel ödemeleri artırmak, kamu alımları için zorunlu sürdürülebilirlik kriterleri belirlemek (mesel sığır eti yerine koyun etini tercih etmek) onarıcı tarıma destek vermek, yeşil çiftliklerin desteklenmesi gibi önerilerde bulundu.
Velhasıl, büyükler gezegenin yorulduğunun, toprağın, suyun, ekosistemin hasta olduğunun farkında. El birliğiyle dünyayı iyileştirebiliriz, yeter ki iki yüzlü olmayalım.