Dolar 35,5056
Euro 36,6110
Altın 3.052,49
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 7°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
7°C
Karla Karışık Yağmurlu
Çar 9°C
Per 9°C
Cum 9°C
Cts 10°C

Bursa, Hayalet ağlardan arınıyor

Denizlerde kaybolmuş veya terk edilmiş hayalet ağları temizleyerek, deniz ekosistemini koruma ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamak amacıyla uygulanan proje Gemlik Körfezi’nde büyük bir başarıya imza attı.

Bursa, Hayalet ağlardan arınıyor
14 Ocak 2025 11:24

Sadece 2024 yılında tarama yapılan yaklaşık 494 bin m² alan ile Gemlik Körfezi, 24 bin 750 m² görünmez tuzağından arındı. Projenin uygulandığı 9 senede ise Bursa’da, toplam 2 milyon 235 bin 500 m² deniz alanı titizlikle tarandı ve toplam 50 bin 250 m² hayalet ağ denizden çıkarıldı.

Denizlerin Görünmez Tuzağı: Hayalet Ağlar

Yıllarca deniz tabanında kalan balıkçılıkların kaybettiği ya da terk ettiği ağlar, deniz canlıları ve ekosistemi için hayati risk oluşturuyor. Denizlerin görünmez tuzağı hayalet ağlar, su kaynaklarında balık popülasyonlarının azalmasına sebep olurken, deniz tabanındaki habitatları da tahrip ediyor. Deniz kaynaklarını korumak, sürdürülebilir balıkçılığa katkı sağlamak ve bu konularda farkındalık oluşturmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2016 yılından bu yana hayalet av araçlarının temizlenmesi için proje yürütülüyor.

Sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarını da teşvik eden proje, deniz kaynaklarının korunmasına da önemli katkı sağlıyor. Hayalet ağlarla birlikte batık tekneler, çapalar, trol kapıları ve halatlar gibi birçok malzeme de deniz alanından çıkarılıyor. Çıkarılan ağların yeniden kullanıma kazandırılması ise çevresel sürdürülebilirliğe destek veriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.