Dolar 35,2184
Euro 36,7632
Altın 2.964,25
BİST 9.648,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 11°C
Yağmurlu
Bursa
11°C
Yağmurlu
Sal 13°C
Çar 12°C
Per 9°C
Cum 10°C

Küresel toprak ağaları

19 Aralık 2024 10:27

Teknoloji ve bilişimin patronları sahip oldukları topraklarda geleceğin beslenme kültürü ve biyoteknoloji araştırmalarının alt yapısını hazırlıyor.

Küresel zenginliğin patronları gözünü toprağa dikti, The Land Report’a göre ABD’nin özel girişim en büyük arazisi Bill Gates’in, onu Jeff Bezos da 25. sırada. Her biri isterse devlet kurabilecek büyüklükte toprak ve paraya sahip. Çok yakında Bill Gates Devleti’ni duyarsak şaşırmayalım. Teknoloji ve bilişimin patronları sahip oldukları topraklarda geleceğin beslenme kültürü ve biyoteknoloji araştırmalarının alt yapısını hazırlıyor.

Gezegen daha fazla yiyecek üretiyor

Gıda hurafelerinin en başında tarım alanlarının daraldığı, tarımsal üretimin düştüğü bilgileri geliyor. Oysa küresel düzeyde 60 yıl önceye göre dört kat daha fazla gıda üretiliyor. Yeni bir araştırmaya göre, söz konusu verim artışını korumak ve iklim değişikliğinden korunmak için yenilik yapmak/gıda dağıtımındaki adaletsizliği azaltmak gerekiyor. Araştırmacılar küresel ekilebilir arazi alanının yüzde 98’ini kaplayan 144 ürünün verimine baktılar ve son 60 yıldaki verimi hesapladılar. Bilim insanı Xiaoli Etienne’ye göre, “verim artışı verimlilikle sağlandı çok azı yeni tarım arazilerinin kullanımından sağlandı. Hektar başına verim 1961’de 4333 kilokalori üretilirken şimdi 11 bin kilokalori üretiliyor. Araştırmacılara göre aynı dönemdeki nüfus artışı olan yüzde 152’lik büyümeyle doğru orantılı. Buğday, mısır, soya ve pirinç en çok verimin sağlandığı 4 ürün.

Rakamlar dünyanın ekili alanlarını kaybettiği gıda güvensizliği yaşanıyor yönündeki inanışın tam tersi olduğunu gösterse de iklim değişikliği ve adil olmayan gıda paylaşımı sorunun bitmediği giderek artacağı sonucunu doğuruyor.

Düşük gelirli ülkeler gıda yetersizliği yaşıyor

Gıda yeniden adil bir şekilde paylaşılmalı, israf önlenmeli. Zira iklim felaketi zaten gıda güvencesi olmayan yoksul ülkelerde verimin de düşmesine neden olacak. Çözüm inovasyonda, adil dağıtımda.

Ezcümle; büyükler bir kenara bir avuç toprak atıp geleceklerini beslemeye çalışırken, dezavantajlılar, yoksullar tarımda da “doğduğu toprakların kaderini yaşıyor.” Yoksul tarımı/ticareti/sanatı her biri zenginlik peşinde koşsa da pahalıya mal oluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.