Dolar 35,3177
Euro 36,5694
Altın 2.999,26
BİST 9.877,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 15°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 12°C
Cts 9°C
Paz 12°C
Pts 15°C

Hayatın gerçeği ve kıymet bilmemenin acı tecrübesi

21 Aralık 2024 14:39

Hayatta her birimiz farklı yüklerle sınanırız. Kimimizin sırtında geçmişin pişmanlıkları, kimimizin omzunda gelecek kaygıları.

Hayatta her birimiz farklı yüklerle sınanırız. Kimimizin sırtında geçmişin pişmanlıkları, kimimizin omzunda gelecek kaygıları… Ancak Allah, tıpkı bir ağacın dalından yaprakları ve meyveleri düşürdüğü gibi, yüklerimizi hafifletmek için bize imkânlar sunar. Bazen kaybettiklerimiz aslında kazandıklarımız olur. Fakat insanın gafleti, bunu ancak kaybettikten sonra anlamasına neden olur. Gençliğin kıymetini ancak yaşlılar bilir; huzurun değerini huzursuzlukla tanışanlar anlar. Sıhhat, hastalıkla kıymet kazanır; hayatın kendisi ise ölümle fark edilir.

İnsan için üç temel ziyan kapısı vardır ki, Hz. Ebubekir’in veciz sözleriyle bunları hatırlamak bize ders olacaktır:

  1. Sözünde durmamak: Güven bir kez sarsıldığında geri dönüşü zordur. Verdiği sözü tutmayan kişi, önce kendi değerinden kaybeder. Çünkü güvenin kaybolduğu yerde ne dostluk kalır, ne sevgi, ne de sadakat.
  2. Hile yapmak: Hilekârlık, kısa vadede kazanç gibi görünse de, uzun vadede kaybedenin her zaman hile yapan olduğunu gösterir. Hayatta doğruluk kadar insana huzur veren başka bir şey yoktur.
  3. Zulmetmek: Zulüm, sadece başkalarına değil, kişinin kendi vicdanına da yapılan bir haksızlıktır. Zalim, adaleti bir gün mutlaka kendi üzerinde bulur. Çünkü ilahi adalet, geç gelir ama asla yanlış işlemez.

Hayat, bize sayısız kez “Kıymet bil!” diye bağırır. Ancak çoğu kez o sesin farkına varamayız. Huzur içindeyken, onun ne büyük bir nimet olduğunu anlamayız. Sağlığımız yerindeyken, hasta olanların halini düşünmeyiz. Hayatın hızına kendimizi kaptırır, anı ıskalarız. Ta ki yaşlanıp gençliğimizi özleyene, huzursuzlukta geçmişteki o dingin günlere ağlayana ya da ölümün soğuk nefesiyle tanışana kadar…

Aslında tüm bunlar bize tek bir şey öğretir: Her ne olursa olsun, sahip olduğumuz anın, elimizdeki nimetlerin ve çevremizdeki insanların kıymetini bilmeliyiz. Çünkü Allah, yükümüzü hafifletir, ama bu hafifleme bazen kayıplarla olur. Her kayıp, aslında bir uyanıştır; her sınav, aslında bir rahmettir.

“Hayatta kıymet bilmeyi öğrenenler, kaybetmenin acısını daha az yaşar. Çünkü onlar, sahip olduklarının değerini vaktinde anlamışlardır.” Bugünden tezi yok, gençken yaşlılığı, sağlıklıyken hastalığı, huzurdayken huzursuzluğu düşünelim. Ve hayatımızdaki hiçbir güzelliği ‘nasıl olsa hep burada olacak’ diye küçümsemeyelim. Unutmayalım ki, Allah nimeti de, külfeti de ölçülü verir. Önemli olan, elimizdekilerin farkında olmaktır.

Bir ağacın dalı gibi düşünelim kendimizi. O dalın yükü arttıkça, Allah bize hafiflemek için fırsatlar sunar. Bu fırsatlar bazen sabırla sınanmak, bazen tevekkül göstermek, bazen de elimizdekilerle yetinmekten geçer. Eğer hayatımızda zorluklar varsa, bilin ki bu zorluklar aslında bizi güçlendirmek içindir.

Bugün gençliğimizin, sağlığımızın ve huzurumuzun kıymetini bilelim. Sözlerimizde duralım, hileden ve zulümden kaçınalım. Çünkü bu hayat bir emanettir. Elimizdeki değerlerin farkına varıp onlara sahip çıkmak, belki de bu emanete en güzel şekilde sahip çıkmanın yoludur.

Unutmayalım, bir gün her şey son bulacak. Ama biz, o sona hazırlıklı mıyız?

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.