Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 7°C
Hafif Kar Yağışlı
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz 8°C
Pts 9°C
Sal 10°C
Çar 13°C

Bursa 5. Mimarlık Festivaline yoğun ilgi

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen Bursa Archifest ikinci ve son günü çeşitli etkinliklerle devam etti.

Bursa 5. Mimarlık Festivaline yoğun ilgi
10 Kasım 2024 11:03

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde ulusal çapta tanınmış isimlerin katıldığı oturumlar, sergiler, atölyeler ve konser ile devam eden etkinliğin ikinci ve son gününe Bursa Belediye Başkanı Mustafa Bozbey katıldı.

Organizasyonda konuşma yapan Bursa Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından yapılan 5. Mimarlık Festivali’ne katılmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Festivalde yaratıcı ve yenilikçi fikirler taşıyan mimarların yer almasının Bursa adına önemli olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, “Festivale katılan mimar arkadaşlarımızı sanatçı olarak tanımlıyorum. Benim için mimarlık ve sanatçılık eş değerdir. Siz değerli insanların arasında olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek başta olmak üzere katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“KÜLTÜREL MİRAS AKTARILMALI”

Bursa 5. Mimarlık Festivali’nin kentlerin geleceğine ışık tutan çok önemli bir etkinlik olduğunun altını çizen Başkan Bozbey, “Dijital çağın gelişmesi ile birlikte geleneksel mimarlığın, mühendisliğin kalıpların dışına çıktığını görüyoruz. Özellikle yapay zekanın geldiği nokta tasarım noktasında kendini gösteriyor. Mimarinin tasarım aşamasında dönüştüğü aşama biz yerel yöneticiler tarafından yakından takip ediliyor. Mimarlık sadece barınma işlevini değil aynı zamanda şehirlerin kültürel mirasını aktarma biçimidir” diye konuştu.

Mimari yapıların aynılaşmasından dolayı yaşanan sıkıntıları da dile getiren Başkan Mustafa Bozbey, kent yönetici olarak bunun olumsuz yönlerini yaşadıklarını söyledi. Aynı mimari yapıların monotonlaşmaya yol açtığını aktaran Başkan Bozbey, “20 yıldır yöneticilik yaptığım Nilüfer İlçesi’nde bu duruma karşı çıkmama rağmen maalesef engelleyemedim. Bu durumun ticari kaygılardan yaşandığını da biliyoruz. Olması gereken kent mimarisi, birbirine benzer aynı yapılardan oluşan bir bölge değil yapılarıyla, sokaklarıyla kente değer katan sanat eseri olmasıdır” şeklinde konuştu.

ÇEVREYE DUYARLI YAPILAR VURGUSU

Mimarlık ve sanatın güçlü iletişiminin gelecekteki yaşam alanlarını olumlu yönde şekillendireceğine inandığını vurgulayan Başkan Bozbey, “Sürdürülebilir mimari ve çevre dostu yapılar geleceğin kentlerinin ana unsurları olacaktır. Geleceğin kentlerini oluştururken mimariyi de çevreyi de birbirini destekleyen anlayışta olması gerekiyor. Bunu yaparken de toplumsal, çevresel ve yaşanabilir etkenleri göz ardı etmememiz gerekiyor” dedi.

Başkan Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşlarla birlikte Bursa’yı geleceğe taşımak adına önemli adımları hayata geçirmeye hazırladıklarını söylediği konuşmasında “Yeşil Bursa”nın tekrar mümkün olabileceğinin altını çizdi. Son olarak 5. Mimarlık Festivali’nin özellikle öğrencilere yeni ufuklar açacağına inandığını belirterek konuşmasını tamamladı.

UZMAN İSİMLERDEN OTURUMLAR

Festivalin ikinci ve son gününde yapılan oturumların ilk bölümünde ise ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Savaş “Mimarlık Sanattır”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Keleş “Çizgi Roman ve Mimarlık: Bir Mutual İlişki Potansiyeli”, İstinye Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Tanyeli “Mimarlığın Sınırları Nereye Gidiyor?” sunumlarını gerçekleştirdi.

Oturumların diğer bölümünde sanatçı ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer “Mimarığın Sanat Olma Düşü”, Emre Zeytinoğlu “Antropomorfik Açıdan Sanat, Mimari ve Kentler” fotoğraf sanatçısı Murat Germen “Düşler Biçim Biçim”, Mimar Nevzat Sayın sunumlarını gerçekleştirdi. Ahmet Soysal, Murat Şahiner, Oğuz Haşlakoğlu ve Yüksel Demir’in katıldığı son oturumda ise “Potansiyel Bir Sanat Alanı Olarak Mimarlık” üzerine sohbet gerçekleştirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.