Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 7°C
Hafif Kar Yağışlı
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz 8°C
Pts 9°C
Sal 10°C
Çar 13°C

Kayak yaparken sağlığınızdan olmayın!

Kışın en çok tercih edilen aktivitelerden biri olan kayak esnasında ortopedik yaralanmaların da sık görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Yaşar Akdoğan, bu adrenalin dolu aktiviteyi yaparken dikkat edilmesi gereken birçok nokta olduğunu belirtti.

Kayak yaparken sağlığınızdan olmayın!
17 Ocak 2024 12:00

BURSA (İGFA) – Nev Esentepe ve Bandırma Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Yaşar Akdoğan, kayak yaparken sakatlanmamak için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.

Op. Dr. Yaşar Akdoğan, “Kayağa başlarken ısınma hareketleri yapmak, kaslarınızı hazırlayarak ani hareketlerde büyük yaralanmaların önüne geçer. Ayrıca, kayak aletlerinizi doğru seçmelisiniz. Kayağa başlamadan önce kayak aletleri seçimi hayati önem taşır. Sizin vücudunuza uygun olmasının yanında malzemeleri alırken özel yapılmış gore-teks kumaşlı kıyafet kullanmalısınız. Eğer hassas bir dokunuz varsa eldiven, maske gibi önemler alabilirsiniz” dedi.

KAYAK AYAKKABILARI KAYAĞIN TAMAMINI ETKİLER

Kayak yaparken ayakkabıların ayağı sarması ve gevşek olmaması gerektiğini aksi takdirde ayaktan kayabileceğini ve çok büyük yaralanmalara mahal verebileceğini belirten Op. Dr. Yaşar Akdoğan, “Bunlara ek olarak, kayak kıyafeti seçimi yaparken üşümenize engel olacak ve rüzgârdan koruyacak kıyafetler seçmelisiniz. Ayrıca, kayak yapan kişi vücut ağırlığını dengelemeli ve düşme tehlikesini azaltmalıdır. Eğer düşecekse vücudunun ağır basan tarafına doğru düşmelidir” dedi.

Op. Dr. Yaşar Akdoğan, “Eğer ilk defa kayak yapacaksanız ve bilginiz yoksa, mutlaka bir bilene sormak lazım. Eğitmen direktifleri doğrultusunda yapacağınız kayak hayati tehlikenizi azaltır. Kazaları önlemek adına, kayak sırasında güneş ışığından ve rüzgârın zararlarından korunmak istiyorsanız gözlük takmak da sizin daha sağlıklı kayak yapmanıza olanak tanır” dedi.

Kayak boyu yanlış olursa, ne kadar doğru kayılırsa kayılsın düşmenin önüne geçilemeyeceğini ifade eden Op. Dr. Yaşar Akdoğan, “Bu nedenle kayağınız sizin ağırlığınıza ve fiziksel özelliklerinize göre olmalıdır. Hangi kayak boyunun size uygun olacağını öğrenmek yapacağınız spor dalına ve hızınıza göre değişir. Çok hızlı gidecekseniz uzun kayaklar, daha yavaş hızlarda gidecekseniz kısa kayaklar kullanmalısınız. Kayak yapmadan önce kayağınızı test edin. En önemlisi de kayak yaparken sizi ve diğer kayak yapanları tehlikeye atmamak için kurallara uymaya dikkat edin. Herkese güzel bir kış dönemi ve iyi eğlenceler diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.