Dolar 34,5761
Euro 36,2187
Altın 2.984,32
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Kar Yağışlı
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 7°C
Sal 10°C

Tarımda plastik kullanımına dikkat

Ülkede tarımsal üretimde plastik kullanımının giderek yaygınlaştığına ve biyolojik olarak parçalanmayan, doğada erimeyen plastiklerin çevresel kirliliğe yol açacağına dikkat çekilerek, bunun önüne geçmek için bitki bazlı biyoplastikler veya doğal liflerden yapılan malzemelerin daha yaygın olarak kullanılması gerektiği belirtildi.

Tarımda plastik kullanımına dikkat
8 Ekim 2024 15:54

Türkiye Fide Üreticileri Birliği Başkanı ve Türkiye Tohumcular Birliği Yön. Krl. Üyesi Kayhan Yıldırım, Kayapa OSB’de faaliyet gösteren Burpol Polimer Plastik’i ziyaret ederek, kurucu ortak ve genel müdür İlkay Yıldırım ile görüştü. Tarım sektöründe geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularının değerlendirildiği görüşme hakkında bilgi veren İlkay Yıldırım, tarımsal üretimde, dayanıklı ve uygun maliyetli olması nedeniyle plastiğin yoğun olarak kullanıldığını belirterek, “Tarımsal üretimde, başta seralar, sulama sistemleri ve paketleme malzemeleri olmak üzere yoğun olarak plastik ürünler kullanılıyor. Ancak, geleneksel plastikler biyolojik olarak parçalanmadıkları ve çevresel kirliliğe yol açtıkları için sürdürülebilir tarım açısından sorun oluşturabilirler” diye konuştu.

Tarımda kullanılan plastik esaslı geri dönüşümlü ürünler ve bu ürünlerin performansının yükseltilmesinin gündemde olduğunu ifade eden Yıldırım, tarımsal ürünlerde geri dönüşümlü plastik ürünlerin kullanılmasının önemli bir konu olduğunu, ancak bu konuda dikkatli bir denge kurulması gerektiğini söyledi.

“MİKROPLASTİKLER BİRİKEBİLİR”

İlkay Yıldırım, plastik kullanımının “dayanıklılık ve verimlilik”, “geri dönüşüm potansiyeli” ve “maliyet avantajı” gibi nedenlerle yaygın olarak tercih edildiğini, ancak geri dönüştürülmemiş veya uygun şekilde atılmamış plastiklerin kullanılması durumunda hem toprağın, hem de su kaynaklarının kirlenebileceğini ve tarımsal alanlarda mikroplastiklerin birikebileceğini ifade etti. Geri dönüşümlü plastiklerin kullanılması önemli olsa da, biyolojik olarak parçalanabilen veya organik malzemelerden yapılan alternatif ürünlerle daha sürdürülebilir tarım çözümleri sunulabileceğine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bitki bazlı biyoplastikler veya doğal liflerden yapılan malzemeler tarımsal uygulamalarda daha çevre dostu olabilir. Burpol’ün uzun dönemdeki organik plastik compound yatırımlarını dikkatle inceleyen Kayhan Yıldırım konuyu sektör paydaşları ile paylaşacaklarını bildirdi.

Sonuç olarak, tarımda geri dönüştürülmüş plastiklerin kullanımı maliyet avantajı ve çevresel katkı sağlayabilir. Ancak uzun vadede plastik yerine daha sürdürülebilir, biyolojik olarak parçalanabilir, doğada eriyen malzemelerin tercih edilmesi çevrenin koruması açısından daha önemlidir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.