Dolar 34,5557
Euro 36,4648
Altın 2.962,44
BİST 9.144,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 9°C

Yeni hayvancılık endüstrisi sinek çiftlikleri

14 Eylül 2024 12:06

2017’de dünyanın ilk böcek çiftliğini kuran Bühler Insect Technology’den sonra Cargill, Purina, Skretting gibi tarım devleri de protein kaynağı böceklere yatırım yapıyor.

2017’de dünyanın ilk böcek çiftliğini kuran Bühler Insect Technology’den sonra Cargill, Purina, Skretting gibi tarım devleri de protein kaynağı böceklere yatırım yapıyor. Gezegende 2 bine yakın böcek türü farklı kültürler de tüketilse de AB gibi gelişmiş ülkelerde hala çok yaygın değil. Böcekler insan gıdası olarak henüz raflarda yerini çok az alsa da hayvan yemi ve evcil hayvan maması olarak çoktan kendi endüstrini yarattı. Sinek larvalarından üretilen protein insanlığı doyurabilir açlığı önleyebilir. Tüm dünyada yaygınlaşan böcek fabrikaları karbon ayak izleri yüksek olan mevcut protein emtiaları olan soya, balık unu ve et üzerindeki baskıyı da kısmen hafifletiyor, iklim kaynaklı bozulan tedarik zincirlerini güçlendiriyor. Cırcır böcekleri, un kurtları AB’de insan gıdası olarak da kabul edildi.

Çöpçüler Kralı Kara Sinekler, Gıdanın Geleceği

Dünyanın en büyük endüstriyel böcek operasyonlarında tercih edilen sinek türü kara asker sineği aynı zamanda doğada bulunan organik atıkları yiyor. Asker sinekleri hem kediler, köpekler, balıklar için gıda üretiyor hem de besinleri geri dönüştürüyor. Tam bir döngüsel ekonomi örneği larvaların yüzde’ı protein, yüzde 30’u yağ. Dünyadaki böcek çiftçilerinin en çok ürettiği tür olan kara asker sineğinin dışkısından da faydalı gübre üretilerek günümüz Sıfır Atık projesinin lideri. Her yıl çöpe atılan 1,3 milyar ton gıda ile milyarlarca dolarlık protein üretebilirler. Innoved Feed her yıl 15 bin ton böcek proteini üretiyor, sinekleri karabuğday ile besliyor. Agri Protein şirketi yılda 90 bin ton gıda atığıyla beslediği sineklerden bir protein krallığı kurmayı hedefliyor. Protix’in her yıl 70 bin ton gıda atığıyla beslenen asker sinekleri kedi mamalarına gözünü dikmiş durumda. ABD’de etten kaynaklı karbon ayak izinin yüzde 30’undan kedi köpek mamaları sorumlu.

Kara Sinekler Balıkları Besleyebilir

Böcek fabrikalarının itici gücü deniz ürünlerini beslemek zira mevcutta bir kilo somon için 6 kilo hamsi gerekiyor. Bu da dünyanın en hızlı büyüyen pazarı olan su ürünleri yetiştiriciliğinin neden olduğu aşırı avlanma hem denizlerde baskı yaratıyor hem de kirletiyor. Bir kilo sinek unu üretmek bir kilo soya unu üretmekten yüzde 93 daha az su tüketiliyor. Çevre dostu sinekler için şimdilik tek sorun her şeyi yemelerinden kaynaklı insan sağlığı için tehlike doğurabilecek olmaları.

Velhasıl; kelebekler, arılar tarım ekosisteminin olduğu kadar insanlığın da en sevdiği hayvanlar. Sinekler gibi pek çok hayvan ve böcek türü ekosistemin çok önemli paydaşları olsa da dışlıyor, burun kıvırıyoruz. Kim bilir sineklerle de barışma zamanı gelmiş olabilir mi?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.