Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 7°C
Hafif Kar Yağışlı
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz 8°C
Pts 8°C
Sal 10°C
Çar 12°C

Akbabaların yok olması Hindistan’da 500 bin kişinin ölümüne yol açtı

19 Ağustos 2024 17:07

Hindistan’da her yıl akbabaların zehirlenerek ölmesi sonucu 100 binden fazla insan ölüyor. Ölümün habercisi akbabalar Hindistan’da hayat kurtarıcı, milyonlarca insanı ölümden kurtarıyor.

Hindistan’da her yıl akbabaların zehirlenerek ölmesi sonucu 100 binden fazla insan ölüyor. Ölümün habercisi akbabalar Hindistan’da hayat kurtarıcı, milyonlarca insanı ölümden kurtarıyor.

Warwick Üniversitesi çevre ekonomisti Anant Sudarshan’a göre; “Hindistan’daki akbaba çöküşü bir türün kaybından kaynaklanan geri dönülmesi zor ve öngörülemeyen insan maliyetlerine dair çarpıcı örnekler sunuyor.” Hindistan’daki akbabaların zehirlenme sonucu azalması nedeniyle onların hastalıkları kontrol etmedeki rollerini ve insanlığı yok olmanın eşiğine getirecek insani zararı ortaya koydu.

Sudarshan ve Chicago Üniversitesi’nden Eyal Frank bir türün kaybının bir toplumu nasıl etkileyebileceği üzerine sosyal bir deney yaptı. 1990’ların ortalarından itibaren gizemli bir salgınla milyonlarca akbaba sayısı on binlere kadar düştü. Oldukça ilginç olay ağrı kesici diklofenak yerine kalitesiz versiyonlarının sığırların tedavisinde kullanılmasıyla başladı. İlacı içen sığırların zehirli dışkılarını yiyen akbabaların böbrekleri iflas etti ve öldü. Akbabalar ölünce yarım milyar hayvana sahip Hindistan’daki hayvan leşleri ortada kaldı ve çürüdü. Hindistan’da her yıl sütten kesilen 30 milyon inek doğaya salınıyor, geçmişte ölü hayvanları akbabalar yiyordu ve bu sayede doğal bir geri dönüşüm sağlanmış oluyordu.

Akbabalar yok olunca ciddi bir halk sağlığı problemi ortaya çıktı. Araştırmaya göre Hindistan’da akbabaların yokluğundan sonraki ölüm oranları yüzde 48 arttı. Ekonomistlere göre Hindistan’da her yıl fazladan 104 bin insan ölümü anlamına geliyordu. Bir insanın yaşamının değerine bakarak yıllık kaybın 70 milyar dolar olduğu ortaya konuldu. Akbabaların olmaması leş yiyen köpek sayısının da artmasına neden olunca köpek ısırmaları arttı, kuduz riski ve kuduz aşısı bütçesi arttı. Aynı dönemde su kirliliğinde de artış gözlemlendi. 2000 ile 2005 yılları arasında yarım milyon insan akbaba sayısındaki azalma nedeniyle hayatını kaybetti. Azalan akbaba popülasyonu nedeniyle leşleri yakmak için 800 milyon dolarlık bütçeyle yakma fırınları inşa edildi, çevresel etkileri cabası.

Ezcümle hayatın olağan gidişatında ortaya çıkan küçücük bir değişikliğin milyonlarca dolarlık zarara, toplumları derinden etkileyen toplumsal sorunlara nasıl yol açabileceği ortaya konuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.