Dolar 34,5478
Euro 36,0565
Altın 2.992,79
BİST 9.510,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Kar Yağışlı
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 7°C
Sal 10°C

Nilüfer Çayı’ndaki kirlenme olayı araştırıldı

Bursa’da, sanayi ve evsel atıklar nedeniyle kötü kokusu ve simsiyah rengiyle halk sağlığını tehdit eden Nilüfer Çayı’nın kaynağında suyun içilebilir durumda olduğu tespit edildi.

Nilüfer Çayı’ndaki kirlenme olayı araştırıldı
8 Ağustos 2024 11:59

Uludağ eteklerinde 850 metre rakımlı Aras Şelalesi‘nden doğan Nilüfer Çayı, Nilüfer ve Mudanya ilçelerinden geçtikten sonra Bursa Ovası‘nda Susurluk Çayı ile birleşir ve Karacabey ilçesinden Marmara Denizi‘ne ulaşır. Ayrıca, Kestel, Gürsu ve Yıldırım ilçelerinden gelen dereler Osmangazi ilçesinde birleşerek Nilüfer Çayı’nı besler.

Ovada kilometrelerce menderes çizen akarsudaki koku ve renk değişimlerinin nedenlerini belirlemek amacıyla, kaynaktan ve şehir merkezindeki çeşitli noktalarından alınan numuneler Bursa’da inceleniyor.

Çayın kaynağından ve sanayinin yoğun olduğu Osmangazi Panayır Mahallesi‘nden alınan numuneler arasında bazı parametrelerde dikkat çekici değişimler gözlemlendi. Tekstilde kullanılan kostik gibi bazik çözeltiler nedeniyle, kaynak suyu ile kirli su arasındaki parametrelerin ortalama %65-70 oranında arttığı belirlendi. Örneğin, Aras Şelalesi’nden çıkan sodyum miktarı 1,605 ppm iken, kirli suyun bulunduğu bölgede bu değer 105,04 ppm’e yükseldi.

Kasar (iplik ve kumaş üretiminde yabancı maddelerin azaltılması) ve merserizasyon (pamuk liflerinin şişirilerek düzgün bir görünüm kazanması) işlemleri gibi nedenlerle artan sodyum miktarı, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.