Dolar 34,5031
Euro 36,4292
Altın 2.955,81
BİST 9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C

İhracatın gururu fındık

5 Ağustos 2024 11:40

Rekoltesi, ihracatı, daldaki üç fındıktan birindeki hastalık derken beklenen
fındık fiyatı açıklandı.

Rekoltesi, ihracatı, daldaki üç fındıktan birindeki hastalık derken beklenen fındık fiyatı açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan fiyatlar Doğu Karadeniz’de tepki toplarken Batı Karadeniz’den henüz bir ses gelmedi.

Yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre Levant Kalite fındığın fiyatı 130 TL, Giresun kalite fındığın fiyatı 132 TL olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl 80 TL olarak açıklanan fiyatlara bu yıl yüzde 56 zam yapıldı. Fiyat beklentileri 150 TL’den 180 TL’ye kadar değişirken 18 Temmuz’da yazdığımı yazıda fındık fiyatının 135’TL olacağını belirtmiştim.

TMO 12 Ağustos’tan itibaren fındık alım randevularını almaya başlarken fındık alımlarına da 19 Ağustos’tan itibaren başlayacak. Alan bazlı destekler, mazot, gübre destekleri de eklenince Levant Kalite fındığın fiyatı 133 TL, Giresun Kalite fındığın fiyatı 135 TL oldu.

Açıklanan fiyatlara tepkiler çeşitli protestolarla gündeme getirilirken, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça’ya göre; “alan bazlı destekler değişmeli. Doğu Karadeniz ve Ordu’da makinalı tarım yapılamıyor, daha fazla işçilik gerektiren bir fındık üretimi yapılıyor. Araziler daha eğimli,
daha fazla bakım gerekiyor, maliyetler artıyor. Ordu’ya özel destekleme yapılmalı. Fiyatlar konusunu da değerlendiren Akça; “fındık fiyatı tüm dünyada 3,5 ile 4 dolar arasında değişiyor. Açıklanan rakam 3,9 dolara tekabül ediyor. Yurt içi fiyatlar desteklerle regüle edilmeli. Daha fazla fiyat ihracatı olumsuz etkileyebilir. Bu yıl İtalya’nın fındık verimi iyi. Şirketler uzun vadede farklı ülkelerde yatırımlar yapıyor.”

Bu arada Türk fındığı rayihasıyla tüm dünyanın tercihi olsa da fındık ağaçları yaşlanıyor. İklimden çok etkileniyor. Kuraklığa dayanıklı çeşitler geliştirmemiz, bahçeleri gençleştirmek gerekiyor.

Fındık çiftçisinin daha fazla gelir elde edebilmesinin yolu küresel pazarlara açılabilecek gerçek bir fındık ürünü yaratmaktan geçiyor.

Küresel kakao üretimi düştükçe ikame fındık ürünlerine ilgi artarken çikolatada kullanımı kısmen düşebilir. Çin ve Hindistan pazarlarında çikolataya talep artıyor, Çin fındık üretimini artırabilir.

Dünya fındık üretiminin yüzde 69’unu yapan, dünya fındık ihracatın yüzde 60’ını yapan ülkemize, çiftçiye, tüccara fındık fiyatları hayırlı olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.