Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 7°C
Hafif Kar Yağışlı
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz 8°C
Pts 9°C
Sal 10°C
Çar 13°C

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulunda, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 5 maddesi kabul edildi.

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda
29 Temmuz 2024 15:10

Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu‘nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun’un amaçlarına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenecek.

Kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için, bu hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirilecek. Bu bağlamda, “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık şekilde tanımlanacak.

Sahipsiz hayvanların yönetimi konusunda tereddütleri ortadan kaldırmak ve mevcut uygulamaları uyumlu hale getirmek amacıyla hayvan bakımevi tanımında değişiklik yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde değiştirilecek.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerinde toplanması ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar burada rehabilite edilmesi üzerine yapılan yeni düzenleme ile, bakımevleri dışında hayvan bakmanın yalnızca yasal sorumluluk üstlenilerek sahiplenme yoluyla mümkün olacağı ilkesinin kabul edilmesi planlanıyor. Kanun’un ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.” ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

Hayvan bakımevlerine kabul edilen ve rehabilitasyon sürecinden geçen köpekler, sahiplendirilene kadar bu tesislerde kalacak. Ayrıca, doğru ve güncel veri sağlamak amacıyla, bakımevlerine alınan tüm hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın veri sistemine kaydedilecek.

Bakımevine kabul edilen köpeklerden insan ve diğer hayvanların sağlığı açısından tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalıklara sahip olanlar ile sahiplenilmesi yasak olanlar için özel bir ötenazi prosedürü uygulanacak. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.” hükümleri uygulanacak.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Yerel yönetimler tarafından toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeklerin bakımevi dışına bırakılması yasaklanacak. Bu düzenleme, sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine taşınması ve sahiplendirilinceye kadar bakımevi bünyesinde tutulması süreçlerinin eksiksiz bir şekilde yürütülmesini sağlamayı hedefliyor. Böylece, yerel yönetimlerin hayvan bakımındaki görev ve sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirmeleri teşvik edilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.