Dolar 34,5557
Euro 36,4648
Altın 2.962,44
BİST 9.144,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Armut piş ağzıma düş

29 Temmuz 2024 12:49

Lezzeti ve dayanıklılığıyla meyveler arasında özel bir yeri olan armut hasadı başladı.

Lezzeti ve dayanıklılığıyla meyveler arasında özel bir yeri olan armut hasadı başladı. Türkiye’nin armut bahçesi Gürsü, armuda değer katmaya Türkiye’nin tarımsal markadeğeri olarak dünyaya ihraç etmeye devam ediyor. Kuraklık çeşitli tarım ürünlerinde rekolte ve kalite kayıplarına neden olurken Gürsu’da Deveci armudu ve diğer armut çeşitlerinde son yılların en iyi rekoltesi öngörülüyor.

Türkiye AB’nin Meyve Bahçesi Olabilir

2023 yılında Türkiye’de meyve üretimi yüzde 2,3 arttı. Geçtiğimiz yıl 27 milyon ton meyve ve baharat üretildi. Geçtiğimiz yıl kuraklık, kahverengi kokarca gibi çeşitli nedenlerden ötürü yüzde 4,5 düşen elmanın aksine armut üretimi giderek yükseliyor.

İklim Değişikliği Armudu Vurabilir

İklim değişikliği kaynaklı meyvelerin çiçeklenme ve hasat zamanı değişiyor. Binlerce yıllık damak zevkimiz ve alışkanlıklarımız kirazı mayısta, armudu temmuzda yemek istiyor. Vaktinde hasat edilemeyen meyveler uzun vadede pazarda değer kaybediyor. Son yıllarda yağmurlu ve serin havalarda başlayan karpuz satışları tüketiciden beklenen ilgiyi görmüyor. Birkaç yıl üstü üste pazarda alıcı bulamayan ürünlerin ekimi azalıyor. Sonuçta da o ürün tarım endüstrisinde kan kaybediyor. Nasa 2030’a kadar sıcaklıkların sürekli yüksek olacağını açıklıyor. Armut kendini ne kadar koruyabilir, göreceğiz.

Dayanıklı Armut

Armut diğer meyvelere göre görece daha dirayetli. Hem kendisi hem de tüketici algısı sıcaklık değişimlerinden daha az etkileniyor. Armudun başka bir şansı da kurutmaya uygun olması. Fonksiyonel gıda pazarının en değerlilerinden. Dayanıklılığıyla, Deveci ve diğer armut çeşitlerinin ihracatını kolaylaştırırken kış boyunca rakiplerinden de korunmasını sağlıyor.

Üretim Çok İhracat Az

24 milyon ton olan küresel armut üretiminin 17 milyonunu Çin yapıyor. ABD ve Arjantin diğer üreticilerden, Üretimde dördüncü sırada olduğumuz armudun ihracatında ilk onda yokuz. Armut ithalatının yıldızı 220 bin ton ile Rusya. Türkiye ortalama 545 bin ton armut üretiyor. Bursa armut üretiminin lideri onu Antalya ve Elazığ takip ediyor.

Gürsu’nun 35 bin dönümlük bereketli tarım arazisinin 25 bin dönümünde armut üretiliyor. Bahçe sayısı her geçen gün artıyor. Coğrafi işaretiyle tüm dünyada Türkiye’yi temsil eden Deveci armudu pembemsi rengi ve aroma derinliğiyle her türden damak zevkine hitap ediyor.

Çin’in Gıda Güvenliği Stratejisi Armut İhracatında Fırsatlar Doğuruyor

Küresel armut üretiminin yüzde 78’ini yapan Çin; gıda güvenliği politikaları nedeniyle verimli topraklardaki armut bahçelerini (sahiplerine tazminat ödeyerek) kademeli olarak söküp yerine pirinç/ mısır/pamuk/şeker/sebze gibi temel gıda ürünleri ekmeye başladı. Çin, artan nüfusu beslemek için tarım arazilerinin kullanımı konusunda sert önlemler alıyor. Gürsu’nun Deveci armudu ve diğer armut çeşitleri Çin’in armuttan vazgeçişini fırsata çevirebilir, Çin’den boşalan pazarlara açılabiliriz. Zengezur Koridorundan Türk Cumhuriyetleri ve Asya’nın armut seven ülkelerine ihraç edilebilir. Çin’in üretimi azaltma stratejisi armudunun önünü açabilir. Marjinal araziler ıslah edilerek, yeni armut plantasyonları kurulabilir, ihracat artırılabilir.

Armudun İklimle Sınavı

Sadece Çin değil İtalya ve İspanya gibi kuzey yarımküre tedarikçi ülkelerinin de iklim felaketi kaynaklı hastalık/düşük verim nedeniyle üretim kayıpları Türkiye armut pazarı için yeni fırsatlar doğurabilir. Küresel perakendeciler pazarın daralmasını önlemek için Güney Yarımküre’de yeni tedarikçiler arıyor.

Kuzey Yarımküre’deki Çin gibi büyük üreticilerin strateji değişikliği, iklim şartları nedeniyle daralan armut pazarına yatırım fırsatları doğuruyor. Yıllık 30 bin tonluk elma suyu pazarı her yıl büyüyor. Çin strateji değiştirse de bu yıl küresel armut arzının 24,9 milyon ton olması öngörülüyor. Güney Afrika armut pazarı her yıl yüzde 1 büyüse de bu yıl Güney Yarımküre’de 1,4 milyon ton karşılığı yüzde 2,3’lük bir düşüş bekleniyor.

Velhasıl armut piş ağzıma düş olmuyor. Dünyayı takip edip fırsatları koklamak, görmek, harekete geçmek gerekiyor. İhracatın ortalama yüzde 10’unu oluşturan yaş meyve pazarını büyütmek hiç de zor değil.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.