Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Az Bulutlu
Bursa
8°C
Az Bulutlu
Pts 8°C
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 15°C

Rekabet Kurulu’nun cezaları 4,1 milyar lirayı aştı

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, bu yılın ocak-haziran döneminde verilen cezaların 4 milyar 150 milyon liraya ulaştığını bildirdi.

Rekabet Kurulu’nun cezaları 4,1 milyar lirayı aştı
18 Temmuz 2024 17:11

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, bu yılın ilk yarısında yürütülen soruşturmalarla ilgili bir değerlendirme yaptı.

Küle, Kurumun 2023 yılında gösterdiği performansı 2024 yılında da artırarak sürdürdüğünü belirterek, geçen yılın tamamında Kurulun toplam 447 karar aldığını ifade etti.

Küle, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yılın ilk yarısında 96 rekabet ihlali, 143 birleşme-devralma kararını da içeren 283 kararı ele aldık. Bu, geçen yıla göre ortalamada yüzde 25 artış anlamına geliyor. Bu rakamlar rekabet ihlallerine göz yummama taahhüdümüzdeki kararlı duruşumuzun bir yansıması niteliğindedir.”

Kurul kararlarının ayrıntıları hakkında da bilgi veren Küle, “Rekabet ihlali kararlarının 90’ı teşebbüsler arası rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalara yönelik iken, 4’ü hakim durumun kötüye kullanılmasına, 2’si de her iki ihlal türüne yöneliktir.” dedi.

66 UZLAŞMA VE 11 TAAHHÜT KARARI ALINDI

Birol Küle, klasik yöntemlerle yürütülen soruşturmaların hızlı ve etkin bir şekilde ilerlemesi için uzlaşma ve taahhütlerin mevzuata kazandırıldığını vurgulayarak şunları söyledi: “Bunlara ilişkin ikincil mevzuatımızı da ivedilikle geliştirdik. Böylece daha soruşturmanın en başında, bizzat endişeye yol açan oyuncular tarafından tasarlanan taahhütlerle daha yapısal ve kalıcı çözümler üretilmesinin yolunu açtık.” değerlendirmesinde bulundu.

Küle, yılın ilk yarısında uzlaşma ve taahhütlerin etkin bir şekilde kullanıldığını belirterek, bu dönemde 66 soruşturmada uzlaşma, 11 soruşturmada taahhüt kararı alındığını ve çoğu soruşturmanın hızla sonuçlandığını ifade etti.

Toplumsal refahın maksimizasyonu doğrultusunda, ihlalin niteliği ve ciddiyetine göre bazı durumların klasik yöntemlerle de soruşturulması gerektiğini vurgulayan Küle, yapılan kanun değişiklikleriyle soruşturma süreçlerinin kısaltıldığını da ekledi.

İhlaller sonucunda ortaya çıkan rekabet zararlarına ilişkin de konuşan Küle, şunları kaydetti:

“Esasa ilişkin 2,5 milyar lirayı aşan idari para cezası uyguladık. Bilişim ile eğitim alanında faaliyet gösteren şirketlerin çalışanların ücretlerini ve yan haklarını sınırlandırmaları karşısında yürüttüğümüz soruşturmaları cezayla sonlandırdık. Ferrero hakkında yürütülen soruşturmayı, aralarında fındık üreticilerinin ürünlerini referans fiyatının altındaki fiyatlardan almayacağını taahhüdünün de bulunduğu taahhütlerle sonlandırdık.”

Küle, Kuruma yanlış bilgi verilmesi, yerinde incelemenin engellenmesi veya zorlaştırılmasının idari para cezasını gerektirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Teşebbüsler rekabet ihlalinden kaçınmak kadar soruşturmanın selametini tehlikeye düşürmeye sebep olabilecek davranışlardan kaçınmaya da dikkate etmelidir. Bu çerçevede, 2024 yılının ilk yarısında usule ilişkin uygulanan cezalar 1,5 milyar lirayı buldu.

Bunlar arasında örneğin Google ve Meta, haklarında yürütülen soruşturmalarımız sonucunda alınan tedbir kararlarına uyum sağlamadıkları gerekçesiyle, uyum sağlayana kadar geçen süre doğrultusunda sırasıyla 482 milyon lira ve 551 milyon lira cezaya tabi tutulmuştur. Bu yılın ilk 6 ayında esastan ve usulden verilen tüm cezaların toplamı yaklaşık 4 milyar 150 milyon liraya vardı.”

“143 BİRLEŞME-DEVRALMA İŞLEMİNE İZİN VERDİK”

Küle, Kurumlarına başvurmadan gerçekleştirilen birleşme-devralma işlemlerine cezai yaptırım uyguladıklarını belirterek, bu tür dosyalardaki artışı ekonomik faaliyetlerdeki canlılığın bir göstergesi olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Rekabeti sınırlayıcılık açısından şüphe görmedikleri 140 birleşme-devralma işlemine süreci aksatmadan izin verdiklerini vurgulayan Küle, “Ancak rekabeti sınırlayıcı sonuç doğuracağından şüphelendiğimiz 3 işleme bu sorunları giderecek şekilde şartlar ilave ederek ‘koşullu’ izin verdik. Böylece toplam 143 birleşme-devralma işlemine izin vermiş olduk.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.