NASA’nın keşif aracı Mars’ta
NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity Rover, Kızıl Gezegen’de meydana gelen radyasyon patlamasıyla karşı karşıya kaldı.
NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity Rover, Kızıl Gezegen‘de bir güneş fırtınasıyla karşılaştı.
Güneş, 11 yıllık güneş döngüsünün zirvesinde olduğu için uzaya enerji ve parçacık patlamaları daha sık gerçekleşiyor. Son güneş fırtınaları, Dünya‘da muhteşem auroraları tetiklemişti ve 20 Mayıs’ta yaşanan bir güneş patlaması Mars’a ulaştı.
Bu patlama, X-ışınları ve gama ışınları gibi yüksek enerjili ışımlar gönderirken, bir koronal kütle atımı da yüklü parçacıkları yaydı.
Bu yüklü parçacıklar Mars’ın yüzeyine çarptı ve NASA’nın Curiosity Rover aracı, 2012’de Mars’a inişinden bu yana tespit ettiği en büyük radyasyon dalgasını kaydetti.
Eğer astronotlar o sırada Curiosity’nin yanında olsalardı, 8,100 mikrogray radyasyon dozu alacaklardı, ki bu yaklaşık 30 göğüs röntgeni dozuna eşdeğerdir.
NASA’nın uzay aracından elde edilen veriler sadece gelecekteki Mars misyonlarına katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Voyager, Parker Solar Probe ve yakında başlayacak olan ESCAPADE gibi diğer heliofizik misyonları tarafından toplanan zengin bilgilere de katkıda bulunacak.
ESCAPADE misyonunun 2024 yılının sonlarında fırlatılması planlanıyor. Bu misyonun ikiz küçük uyduları, Mars’ın yörüngesine girecek ve MAVEN’in şu anda tek başına yapabildiğinden daha ayrıntılı bir şekilde uzay havasını gözlemleyecek.