Dolar 34,5557
Euro 36,4648
Altın 2.962,44
BİST 9.144,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 9°C

Seyahatlerde Sağlığınızı Koruyun: Beslenme İpuçları

6 Haziran 2024 10:42

Seyahat sırasında sağlıklı beslenmek, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için oldukça önemlidir. Yolculuğun getirdiği değişiklikler ve düzensizlikler, beslenme alışkanlıklarınızı olumsuz etkileyebilir. Ancak, doğru beslenme stratejileri ile seyahat boyunca dengeli ve sağlıklı beslenmek mümkündür. Bu noktada seyahatinizden önce gideceğiniz yerlerdeki sağlıklı yemek seçenekleri sunan restoranları araştırmak bir çözüm olabilir. Öğün planlaması yapmak da işe yarayabilir. Örneğin bir öğünde fazla karbonhidratlı beslenildiyse diğer öğünde proteinli salatalar tercih etmek gün içerisinde dengeyi sağlamaya yardımcı olur. Aynı öğün içerisinde dengeyi sağlamak da bir başka yöntemdir. Fazla karbonhidrat ve yağ içeren öğünlerde porsiyonu küçültüp yanında salata tüketmek, yağsız protein kaynakları tercih etmek ve şekerli içecekler yerine ayran gibi sağlıklı içecekleri eşlikçi olarak seçmek doğru stratejilerdir. Yine mümkünse restoranlarda ve otelde tam tahılları tercih etmek yani beyaz ekmek yerine esmer ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı gibi yemekler tercih etmek lif alımınızı artırarak tokluk sürenizi uzatacak ve aynı zamanda kabızlık gibi sindirim problemlerinin önüne geçecektir. Porsiyon kontrolü sağlamak için büyük porsiyonlardan kalanı paket yaptırmak veya yemeğinizi paylaşmak da bir başka yöntem olabilir. Bir diğer önemli konu yemekleri yavaş yemek ve çok çiğnemektir. Çiğneme süresinin artması tokluk hissini arttırarak aşırı yemenizi önler. Bunun yanında seyahate çıkmadan önce yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar taşımanız kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçecek, sağlıksız besin tercihlerinden sizi alıkoyacaktır. Bu ara öğün seçenekleri kuruyemişler, kuru meyveler, taze meyveler, meyve ve yulaf barlar, süt veya kefir gibi kolay taşınabilir besinler olabilir. Bu besinlere gittiğiniz yerlerde market alışverişi yaparak da kolaylıkla erişebilirsiniz. Seyahat esnasında bol bol su içmek de oldukça önemlidir. Bunun yanında alkol tüketiminde limit belirlemek de sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Seyahat sırasında fiziksel aktiviteyi de ihmal etmemek gerekir. Bunun için otelinizde spor salonu varsa kullanabilir veya araç kullanmak yerine yürüyüş yapabilirsiniz. Seyahat sırasında her zaman diyet planınıza %100 uymak zor olabilir. Esnek olun ve küçük kaçamakların diyetinizi tamamen bozmasına izin vermeyin. Bu noktada anahtar yaklaşım dengeyi korumaktır. Seyahatlerdeki bir diğer önemli beslenme problemi ise ishal ve kabızlıktır. Özellikle farklı ülkelere gidildiğinde yeni bir ortama, farklı yiyeceklere ve su kaynaklarına maruz kalmak sindirim sisteminizde sorunlara neden olabilir. Bağırsaklarımızın alışık olmadığı mikroorganizmalara maruz kalması bu sorunları beraberinde getirir. Bununla beraber seyahat sırasında sindirim sorunlarını önlemek için dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Yabancı bir ülkeye seyahat ettiğinizde, musluk suyu genellikle içmek için güvenli olmayabilir.

Şişelenmiş veya arıtılmış su kullanmak su kaynaklı ishalleri önlemek adına önemlidir. Bir diğer önemli nokta el hijyenidir. Sokak yemekleri cazip gelse de, hijyen koşulları her zaman uygun olmayabilir. Sokak yemeklerinden kaçınarak mide ve bağırsak sorunlarını önleyebilirsiniz. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden kaçınınız. Peynir ve yoğurt gibi ürünlerin güvenilir kaynaklardan olduğundan emin olunuz. Probiyotikler, bağırsak florasını dengeleyerek sindirimi destekler. Seyahat öncesinde ve sırasında probiyotik takviyeleri alarak kabızlık ve ishal gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz. Seyahat sırasında yaşanan stres, sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Stresten kaçınmak da sindirim problemlerini engellemek adına doğru bir yaklaşım olabilir. Bunun beraberinde kabızlığı önlemek için lifli beslenmek, su tüketimini ve hareketi artırmak gerekmektedir. Yerel gıdalar ve baharatlar midenizi rahatsız edebilir. Eğer uzun bir tatil planladıysanız ilk birkaç gün daha hafif yiyecekleri tercih ederek sindirim sisteminizi yeni yiyeceklere alıştırabilirsiniz.

Tüm bu önerileri takip ederek, seyahatinizin keyfini çıkarabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz. Sağlıkla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.