Dolar 34,5862
Euro 36,2727
Altın 2.963,94
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 9°C
Az Bulutlu
Bursa
9°C
Az Bulutlu
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 16°C

Tarım ve Orman Bakanlığı kolları sıvadı… Dere yatağına ev yapana ceza geliyor

Türkiye’nin yağış alan illerinde sıklıkla görülen taşkın problemine karşı yeni kanun tasarısı hazırlanıyor. Bu kapsamda dere yatağı kenarında inşaat yapana 100 bin ila 5 milyon TL para ve hapis cezası gelmesi öngörülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı kolları sıvadı… Dere yatağına ev yapana ceza geliyor
26 Mayıs 2024 08:46

Son yıllarda sıkça yaşanan taşkın riskine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı yeni taslak çalışmalarına başladı. Bu kapsamda, akarsu yatakları, tescil harici bırakılan alanlar ile taşkın kontrolü maksatlı risk oluşturacak herhangi bir atık bırakımı yahut inşaat yasaklanacak. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, doğal yatağın veya ıslah kesitinin yetkisiz daraltılması, akarsu akışını bozacak herhangi bir müdahale, işgal veya tesislere zarar yeni kanun taslağında söz konusu olamayacak.

MİLYONLUK CEZALAR

Bu kapsamda suçu işleyenlere 100 bin ile 5 milyon TL arasında idari para cezası uygulanacak. Cezalar, yasağın ilk tekrarında 2 kat, 2. ve 3. tekrarında ise 3 kat artırılacak. Cumhurbaşkanı, belirtilen idari para cezası miktarlarını 10 katına kadar artırmaya yetkili olacak. Söz konusu suçu işleyenlere karşı bir yıla kadar hapis cezası verilecek.

TAŞKIN “SİGORTA”YA GİRDİ

Taşkın riskleri yeni taslakla birlikte sigortacılık faaliyetleri kapsamına alınacak. Afet Sigortaları Kanunu, taşkın durumları için de uygulanacak.

RİSKLİ ALANLAR BELİRLENECEK

Çok yüksek seviyede taşkın riski taşıyan alanlar belirlenecek, güncellenecek ve Cumhurbaşkanı Kararı’yla ilan edilecek. Buralar, Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanacak yönetmelikle düzenlenecek.

BÜYÜKŞEHİRLER SORUMLU

Akarsu ıslahları ise büyükşehir belediyelerinin sorumluluğunda olacak. Taşkın kontrolü faaliyetlerine ait yapıların plan, proje, inşaat, işletme, bakım ve onarımı da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) görüşü alınarak, yine büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak. Büyükşehir olmayan illerde bu işlerin tamamını DSİ yürütecek.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.