Bursa Babalar Topluluğu: Anneler Günü’nde eşinize ev eşyası almayın
Bursa Babalar Topluluğu BUBA, Anneler Günü açıklamasında, anneliğin kutsallaştırılmasının kadınları mutfak ve ev işlerine hapsetmek olduğu belirtildi, “Sevgi eşinin gelişimine emek vermektir” denildi.
Bursa Babalar Topluluğu BUBA tarafından yapılan açıklamada, çocuğun gelişiminin anne ve babanın ortak sorumluluğu olduğuna dikkat çekildi, babaların yardım değil sorumluluk paylaşımı yapması gerektiği ifade edildi. Anneler Günü hediyesi alırken kadınların “annelik dışında sosyal çevresi, rolleri, hayalleri, gelişim ihtiyacı olduğunu” hatırlatılan açıklamada, “annemize lütfen mutfak eşyası, ev aletleri almayalım” denildi.
AÇEV‘in Bursa’da düzenlediği Baba Destek Programına katılan bir grup babanın kurduğu BUBA, ebeveyn sorumlulukları konusundaki açıklamaları ve eylemleri ile kamuoyunda yer alıyor. BUBA’nın anneler günü açıklamasının tamamı şöyle:
“Bu Anneler Gününde babalar ne yapsın?
Anneliğin kutsallaştırılması anneye ve çocuğa zarar veriyor. Bakım ve gelişim yükünü yüceltiyor, arttırıyor. Oysa ki çocuğun gelişimi sadece bir ebeveyne değil ortak bir sorumlulukla her iki ebeveyne ait. Babanın yardım değil, paylaşımı ile hem çocuk daha sağlıklı gelişiyor hem anne baba çok yorulmuyor hem de baba çocuğun gelişim fırsatını kaçırmamış oluyor.
Anneliğin kutsallaştırılması anneyi annelik rolüne hapsediyor. Annelik sadece anneliktir. Bu Anneler Günü‘nde ve devam eden günlerde annenin de annelik dışında sosyal çevresi, rolleri, hayalleri, gelişim ihtiyacı olduğunu hatırlayalım.
Sevginin eşinin her yönden gelişimine emek vermek olduğunu hatırlayalım.
Eşimize, annemize lütfen mutfak eşyası, ev aletleri almayalım, zevklerinin, beğenilerinin, hayallerinin bunlar üzerine olduğunu düşünmeyelim. Onların mutfak, ev işleri dışında da bir dünyası var.
Türkiye’de babalar çocuk gelişim ve bakımından anne ile sorumluluk paylaşımında kendi sorumluluklarını geri planda görüyorlar. Erkeklik kalıpları nedeniyle bakım becerilerine sahip değiller çoğunlukla, çünkü o şekilde yetiştirilmiyorlar. Babalar ilk olarak erkek, sonra baba oluyor. Erkek süt ısıtmadığı için baba da süt ısıtmıyor. Annenin temel sorumluluğu gibi görülüyor.
Çocuk gelişimi için en kritik dönem, 0-6 yaş. Baba çocuğa o dönem yakın olmazsa gelişim fırsatı da kaçıyor. Babalık, eve ekmek getirmek, kural koymak değil. Çocukla zaman geçirmek, bakım, gelişim sorumluluğu almak, etkinlikler yapmak demek. Her baba kendini bir yoklasın. Çocuk akşam kim diye ağlıyor? Çocuk babadan sadece kıyafet ya da dışarıdan bir şey istiyorsa, o baba çocuk ilişkisinde sorun var demektir.
Peki başka bir babalık ve eş olmak mümkün mü? Öncelikle erkek olarak cinsiyetimizden kaynaklanan ayrıcalıklarımızı sorgulamamız gerekiyor. Eşitliği savunmamız, dilimizi cinsiyetçilikten uzak tutmamız, şiddetle aramıza mesafe koymamız, ortak bir yaşam için sorumluluk almamız, öğrenmeye açık olmamız, dinlemeyi öğrenmemiz ,öğrenmeye açık olmamız, gerekiyor.”