Dolar 34,5397
Euro 36,1899
Altın 3.004,45
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Az Bulutlu
Bursa
8°C
Az Bulutlu
Pts 8°C
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 15°C

Giyilebilen güneş paneli geliyor! Peki nasıl çalışıyor?

Çinli bilim insanları şimdi de giyilebilen esnek güneş paneli geliştirdi. Panel ısıtma ve soğutma yapabilen yapıya sahip.

Giyilebilen güneş paneli geliyor! Peki nasıl çalışıyor?
5 Ocak 2024 01:36

Yenilenebilir enerji, hem bugünümüz hem de yarınımız için kritik öneme sahip. Bu anlamda güneş panelleri de gün geçtikçe daha da kullanışlı hale geliyor. Çin’de ortaya çıkan yeni bir güneş paneli ise güneş enerjisi için çok daha kişisel bir kullanım alanı açıyor.

Çinli bilim insanları giyilebilen güneş paneli geliştirdi

Çin’in Tianjin kentindeki Nankai Üniversitesi’nden Ziyuan Wang ve ekibi önemli bir araştırmaya imza attı. Buna göre bilim insanları yüksek ve düşük ısılar için vücut sıcaklığını koruyan bir güneş paneli geliştirdi. Esnek bir yapıya sahip olan panel, kıyafetlerimizin de teknoloji ile buluşması adına önemli bir adım.

Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, geliştirilen bu cihaz muadillerine göre belli avantajlara sahip. Genelde bu tür ısıtma cihazları vücudu yalnızca ısıtma ya da serinletme özelliğine sahip oluyor.


Esnek güneş panel

Ancak araştırma ekibinin geliştirdiği bu güneş paneli hem ısıtma hem de soğutma özelliğine sahip. Bunun temel sebebi ise geliştirilen giyilebilen güneş panelinin vücut ısısını düzenleyen bir yapıya sahip olması. Cihaz bu yeteneğini ise içinde yer alan elektrokalorik bileşene borçlu. Bu yapı, vücut sıcaklığına göre çalışıyor. Buna göre çalıştığında giyilebilen güneş panelini ısıtan bu yapı, çalışmadığında ise cihazın ısısının düşmesini sağlıyor.

Giyilebilen güneş paneli, 24 saat çalışabilme özelliğine de sahip. Oldukça düşük enerji harcayan güneş paneli, ısıtma için güneşten aldığı enerjiyi bu elekrokalorik bileşene aktarıyor. Bu enerjiden arta kalanı ise cihaz depoluyor. Böylece gün ışığının olmadığı saatlerde de bu enerji devreye giriyor.

Bu güneş panelinin bataryası için ise fotovoltaik hücreler kullanılan esnek polimer güneş pilleri kullanılıyor. Böylece giyilebilen güneş paneli çok daha taşınabilen yapıda olacak. Cihaz, henüz deneme aşamasında olsa da şu an için günlük kıyafetlerde karşımıza çıkması pek olası değil. İlk aşamada teknik kıyafetlerde bu panelin kullanılması beklentiler arasında.

Esnek yapıya sahip ve ısıtma ve soğutma imkanı sunan bu paneller, güneş panellerinin kullanım alanları açısından da yeni imkanların önünü açacağa benziyor. İlk aşamada zorlu koşullarda çalışan teknik işçiler, Astonot kıyafetleri ve ekstreme spor kıyafetlerinde de bu paneller karşımıza çıkabilir.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.