Dolar 34,2721
Euro 37,6826
Altın 2.920,83
BİST 9.093,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 28°C
Az Bulutlu
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 29°C
Cum 24°C
Cts 19°C

Uzay kazası sonucu etrafa dağılan Su Ayıları Ay’da yaşıyor olabilir

Beresheet uzay aracının Ay’a çarpması sonucu, en zorlu koşullarda bile hayatta kalabilen Su Ayılarının Ay’da yaşıyor olabileceği endişesi var.

Uzay kazası sonucu etrafa dağılan Su Ayıları Ay’da yaşıyor olabilir
3 Mart 2024 10:00

Beş yıl önce, Beresheet adlı insansız bir uzay aracının Ay yüzeyine yumuşak iniş yapması hedefleniyordu. Ancak, aracın Ay’da kaza yapması sonucunda, yüklerin arasında yer alan ve Ay’da bile hayatta kalabilen Su Ayılarının (Tardigratların) Ay’da yaşıyor olma ihtimali var.

Şanslı Su Ayıları Ay’a mı yerleşti?

Ay görevi baştan itibaren bir çok teknik sorunla karşılaştı. İniş gününde, yani 11 Nisan’da, bir jiroskop arızası nedeniyle ana motor bloke oldu ve Beresheet 150 metre yükseklikte saatte 500 km hızla hareket ederken Ay’a çakıldı.

Araç şiddetli bir şekilde Ay yüzeyine çarptı ve parçaları yaklaşık yüz metre mesafeye saçıldı. Uzay aracının yükleri arasında, bir milimetreden daha kısa olan mikroskobik canlılar olarak yaşayan Su Ayıları da vardı. Baştan belirtmek gerekir ki bu canlılar, aktif yaşamlarını sürdürebilmek için suya ihtiyaç duyuyor ve mikroalglerle besleniyor.

Ay’da uzun süre yaşayabilmeleri mümkün mü?

Su Ayıları, çeşitli ortamlarda, hatta uzay boşluğunda bile hayatta kalabilme yetenekleriyle ünlüdürler. Bu canlılar, suyun yüzde 95‘ini kaybederek metabolizmalarını durdurabiliyor ve -272°C ile 150°C arasındaki sıcaklıklarda ve yüksek dozda gama ışınlarına dayanabiliyorlar.

Bu, bir süre Ay’da yaşayabilecekleri anlamına geliyor ama, sonsuza dek değil. Bu canlıların Ay’da yeniden aktif hale gelmeleri ve üremeleri için gerekli su, oksijen ve besin kaynaklarının olmaması nedeniyle bu olasılık düşük görünüyor.

Ancak, Beresheet’in çarpması sonucu Ay yüzeyine saçılan Su Ayılarının hayatta kalıp kalamayacakları bilim dünyasında tartışma konusu oldu. Ayrıca, diğer gezegenlerin kirlenmesi, extraterrestrial yaşamı tespit etme fırsatlarını kaybetme riskini de beraberinde getiriyor.

Sonuç olarak, Su Ayılarının şu an hala Ay’da yaşıyor olma ihtimali var. Bunun kesin sonucunu görebilmemiz için Ay’a başarılı bir misyon düzenlemek gerekiyor. Yakın zamanda ABD’nin Ay görevi başarısız oldu.

Ay yolculuklarının ne kadar zorlu olduğu ortada olduğuna göre, bu sorunun cevabını öğrenmemiz için bir süre daha beklememiz gerekecek. Ay’daki Su Ayılarının varlığının bilimsel ve etik açıdan değerlendirilmesi gereken yönleri sizce neler? Su Ayıları hala yaşıyor olabilirler mi? Görüşlerinizi aşağıda paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.