5 ülkedeki sığırlar dünyayı kurtarabilir
Sığır, koyun, domuz ve keçi yetiştiriciliği tarımsal emisyonların yüzde 30’una küresel toplam emsiyonun da yüzde 6’sına neden oluyor.
Çin, Hindistan, Brezilya, Sudan ve Pakistan’daki çiftlikler yöntem değiştirse küresel hayvancılık emisyonları azaltılabilir, çiftliklerin iklim değişikliğine direnci artırılabilir. Sığır, koyun, domuz ve keçi yetiştiriciliği tarımsal emisyonların yüzde 30’una küresel toplam emisyonun da yüzde 6’sına neden oluyor. Tüm bunlar ormansızlaştırmaya neden oluyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde 1,3 milyar insan beslenme ve geçim kaynağı için hayvanlara bağımlı. 132 düşük ve orta gelirli ülkenin gıda kırılganlığı ve hayvancılığın sera gazı emisyonlarına etkisine baktılar. Hindistan, Çin, Brezilya, Sudan ve Pakistan’ın dünyadaki hayvancılık temelli emisyonların yüzde 60’ına neden olduğunu aynı zamanda iklim tehdidine karşı en savunmasız ülkelerin başında geldikleri, küresel kırsal nüfusun yüzde 35’ine ev sahipliği yaptıkları ortaya çıktı. araştırmacılar bu ülkelerde sektörün kırılganlığını azaltmak için “kritik kontrol noktaları” planlayarak küresel sera gazı emisyonlarının azaltılabileceğini ortaya koydular. Wageningen Üniversitesi uzmanlarına göre hayvancılık kaynaklı sera gazı emisyonlarının azaltılması için birlikte çalışılması gerekiyor. Meraların çevresine ağaç dikerek hayvanların ısısı düşürülebilir, yem üretimi artırılır. Rasyonel otlatma ile toprak karbonu ve verimliliği korunur. Organik gübre ile gübre kaynaklı çevresel etkiler azaltılabilir. Çalışmaya göre 5 ülkede yapılacak mera restorasyonu ile 23,8 gigaton karbon emisyonu önlenebilir.
Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, yüksek gelirli ülkelerdeki sığır sayısı yüzde 13 düşürülürse son üç yılda atmosfere yayılan 125 milyar ton karbondioksit uzaklaştırılabileceği ortaya çıktı. araştırmaya göre sığırlar otlaklardan çıkarılınca sadece metan emisyonlarını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda aynı zamanda ormanların ve bitki örtüsünün yeniden büyümesine olanak sağlayarak fosil yakıt emisyonlarının azalmasına katkı sağlar. Çalışmaya uyulursa 2100 sonuna kadar 445 milyar ton karbondioksit tutulabilir.
Kaliforniya fabrika çiftçiliği yasağını reddetti
Trump’ın geri gelmesiyle karbonsuzlaştırmaya dair pek çok yasa rafa kaldırılıyor. Kaliforniya’nın tarım bölgesi Sonoma County’deki çiftçiler büyük çiftliklerin aşamalı olarak kapatılmasını öngören tartışmalı oylamayı reddetti.
Et ve patates kavgası başlıyor
Tüm dünya bitkisel mi hayvansal mı beslenelim tartışmaları üzerinden kınalı kuzulara açılmış savaşın takipçisi. Mevzu derin Habil ile Kabil’in çıkışı da Tanrıça İnanna’nın aşık olmadığı halde gezegendeki bereketi devam ettirmek için Hayvan tanrısı Dumuzzi’yi seçmiş olması da, tohumla koyun gerisi oyun Türk atasözünün çıkışı da hep bitki ve hayvan beslenmesine dönük tartışmanın izdüşümleri. Son kavganın fitili ABD’de ateşlendi. Bitkisel beslenmeyi artırarak gezegeni kurtarabileceğimizi öngören taraflar sığır eti gruplarıyla büyük bir savaş veriyor.
ABD Beslenme Rehberi ata savaş açtı
ABD “Amerika Beslenme Rehberi” her yıl halkına nasıl beslenmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor, okullarda, hastanelerde neler yenileceği, beslenme uzmanlarının danışanlarına neler tavsiye etmesi gerektiğini ortaya koyan bilgi ve tavsiyelerle dolu. 2025 Rehberinde “sığır eti ve patatese sınırlandırma gelirken fasulye, bezelye ve mercimeğin daha fazla tüketilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Rehbere göre Amerikalılar önerilenden çok daha fazla et yiyor, deniz mahsulleri, kuruyemiş ve yağlı tohumlardan daha az tüketiyor. Beslenme Bilimi Profesörü Heather Miller; “ABD’de kim olduğumuza bakılmaksızın hepimiz kötü besleniyoruz” derken Ulusal Sığır Yetiştiricileri Birliği, “kırmızı et tüketimi azaldı, besin eksiklikleri nedeniyle kronik hastalıklar artıyor” diyor.
Velhasıl, tüm dünya sığırlarla bitkilerin mücadelesinden yeni bir pazar yaratıyor. Sığırlar iklim felaketinin müsebbibi ilan edilip suç zenginlere atılmaya çalışılıyor. Teknoloji kimin kazanacağını belirleyecek.