Dolar 38,8849
Euro 44,1149
Altın 4.134,81
BİST 9.443,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 30°C
Az Bulutlu
Bursa
30°C
Az Bulutlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 32°C
Pts 23°C

5 milyon kişiye tapu verilecek: 2B arazileri düzenlemesinde 3 ay detayı

2B arazileri için beklenen müjde geldi! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamasına göre 5 milyon kişi tapusuna kavuşacak. İstanbul’un Beykoz, Şile ve Çatalca ilçeleri başta olmak üzere birçok ildeki 2B arazilerle ilgili detaylar merak ediliyor. Peki, 2B arazisi nedir, kimler tapu alabilecek?

5 milyon kişiye tapu verilecek: 2B arazileri düzenlemesinde 3 ay detayı
22 Mayıs 2025 11:16

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, milyonları ilgilendiren açıklamayı yaptı. Bakan Kurum, “5 milyon vatandaş tapularına kavuşacak. Orman vasfını yitirmiş tüm alanların tespitini bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız” dedi. 2B arazileri yalnızca kırsal bölgelerle sınırlı değil. İstanbul’da Beykoz, Şile, Çatalca, ayrıca Antalya, Muğla, Mersin, Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi şehirlerde yaygın olarak bulunuyor. Özellikle kıyı bölgelerde, turizm ve tarım amacıyla kullanılan bu araziler uzun süredir gündemde.

2B arazileri nedir?

Milliyet’e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2B arazileri hakkında milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, “2B arazi kavramı orman vasfını yitirmiş ve tekrar orman olma ihtimali olmayan araziler demek. Bu özellikle Orman Kanunu’nun 2’nci Maddesi’ndeki B bendindeki ifadeden dolayı 2B diye adlandırılıyor” dedi.

Bunların tarım amacıyla kullanılması daha verimli olan yerler, hayvancılık ile kullanılması daha verimli olan yerler 2B olarak adlandırılıyor diyebiliriz” sözleriyle, bu alanların kullanım amacına dikkat çekti.

Hangi bölgelerde yoğunlaşıyor?

Özelmacıklı, “Yıllardır vatandaşların bu tür arazilere yaptığı kullanımlar var. Gerek hayvancılık gerek tarım aracılığı ile Hazine’ye ait bu yerleri kullananlar var. Kullanılan yerlerin bir kısmı kadastroları yapılmış ve kira bedeli ödenerek yapılan yerlerken, bir kısmı hiçbir şekilde kadastro görmemiş yerler de diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da Beykoz, Şile ve Çatalca öne çıkıyor

Özelmacıklı, “İllere göre orman vasfındaki yerlerin durumu fark ediyor. Güney illerinde genelde turizm amacıyla değerlendirilen çeşitli 2B arazileri var. Antalya, Muğla, Mersin’de var. İstanbul’da kırsal ilçelerde çok var. Beykoz, Şile, Çatalca’da çok sayıda var.” dedi.

Eskiden buralar orman niteliği taşıyan yerlerdi, zamanla kullanım amaçları değişti. Hayvancılık, yerleşim amaçlarıyla kullanılmış yerler diyebiliriz.” sözleriyle bölgesel dönüşüme dikkat çekti.

Özelmacıklı, “Daha önce bununla ilgili çalışmalar yapılmış, başvurular alınmıştı. Kiralamalar, kiralama, kira süresi sonunda satın alma imkanı getirilmişti. Belli bir süre kullanan kişilere bu haklar getirilmişti. 2B kapsamında bu tür yerler yapılabiliyor. Bu zaten bir kanunla gelmişti. Hazine’ye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun çerçevesinde yapıldı. 2B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin düzenleme yapılmıştı. Bu noktada çok yoğun bir şekilde kişilere bu yerler satıldı” açıklamasında bulundu.

Özelmacıklı sözlerinin devamında şunları kaydetti:

İmar durumu ve yapı hakkı

“Bu yerlerin hepsi imara giren, girebilecek yerler değil. Birçoğu tarım arazisi vasfında olan yerler. Üzerinde bazı yapı kayıt belgeleriyle imar sahasına girerek yapı da yapılabilir. Üzerinde yapı yapılamayacağına dair bir kayıt yoksa yapı yapılması mümkün. Bu yerlerin durumu tespit ediliyor. Arazinin kullanım vasfı buna göre belirlenmiş oluyor.”

Fiyatlar nasıl belirleniyor?

“Fiyatlar aslında komisyon tarafından belirleniyor. Valilikler ve kaymakamlıklar yetkili. Satış bedelini belirleyen kriterler var. Bir fiil tarımsal amaçla kullanılan taşınmazlarla üzerinde tarımsal amaçlı yapılar olan ya da sürekli ikamet edilen konutlar bulunan taşınmazlarda rayiç bedelin yüzde 50’si belirleniyor. Tarımsal amaç dışında kullanılan taşınmazlarda 400 metrekare için yüzde 50’si, sonrası için yüzde 70’i dikkate alınıyor.”

2B arazisi olanlar ne yapmalı?

Özelmacıklı, “Hak sahipleri tebligatı aldıktan sonra 3 ay içinde öncelikle ilgili Milli Emlak Servisi’ne müracaat ederek veya telefon ile irtibata geçerek ödeme seçeneklerini belirlemelerinden sonra Defterdarlık Muhasebe Müdürlükleri, Malmüdürlükleri, belirlenen bankalara ödeme yapabilirler. Satış bedeli Ziraat Bankalarına, döner sermaye ücreti Halk Bankası’na yatırılacaktır.”

Peşin ödeme yapanlar ile taksitli ödeme yapanlardan talepte bulunanların tapularının verilebilmesi için (Hak Sahipliği Belgesi düzenlenebilmesi için) 2 adet fotoğraf ile kimlik fotokopisini idareye vermeleri gerekiyor. Tarım arazileri satışı öncelikle hissedarlarına yapılacak olup, akdi halefiyet yoktur. Sadece mirasçılar bir birine pay devri yapabilirler” şeklinde bilgi verdi.

ETİKETLER: , , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.