Dolar 35,3177
Euro 36,5694
Altın 2.999,26
BİST 9.877,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 15°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 12°C
Cts 9°C
Paz 12°C
Pts 15°C

2025’in trendleri

30 Aralık 2024 12:23

2025 açlığı/yoksunluğu konuştuğu kadar en çok da etik unsurları tartışmaya açacak.

Kişiselleştirme, Gıdada block chain uygulamalar, gıda güvencesi beklentileri, şeffaflık, izlenebilirlik, küresel tatlar, egzotik çeşitler, işlevsel/güçlendirilmiş gıdalar. Beyaz yakalı çalışanların doğrudan tüketimine uygun olarak hazırlanan gıda ürünlerine olan talebi/bağımlılığı giderek artıyor. ABD Dondurulmuş Gıda Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ABD’li tüketicilerin yüzde 98,4’ü yılda en az bir kez dondurulmuş gıda satın alıyor.

Meyve sebze işleme pazarında enerji tasarruflu çeşitli ekipmanların kullanımı giderek artıyor. Konserve, kurutulmuş, dondurulmuş ve püre halindeki ürünler pazarda yükselmeye devam ediyor.

Üretim Tehdit Altında

FAO’nun 2024 İstatistik Yıllığı’na göre kuraklık, obezite, gıda güvensizliği, küresel gıda mücadele, tarımsal üretimin karşı karşıya kaldığı çevresel baskılar gibi kritik zorluklar üretimi de tüketimi de tehdit ediyor.

Küresel tarımsal değer son 20 yılda yüzde 89 artarak 3,8 trilyona ulaşmasına rağmen tarımın küresel ekonomik çıktıya etkisi sabit kaldı, istihdama etkisi yüzde 26’ya düştü.

Kurumsal Yoksulluk İle Yönetilen Dünya

Gıda üretimi artmaya devam etse de hala 713 milyon kişi hala aç. Yetersiz beslenenlerin çoğunluğu Asya’da, ancak yetersiz beslenme Afrika’da daha yaygın. Kurumsal yoksulluk yönetilerek az gelişmişlerin gelişimi engellenerek dünyanın geleceği dizayn ediliyor.

Amerika, Avrupa gibi yüksek gelirli ülkelerde obezite artıyor.

Küresel birincil ürün üretimi 2022 yılında 200’e göre yüzde 56 artarak 9,6 milyar tona ulaştı. Şeker kamışı, mısır, buğday ve pirinç gibi temel ürünler küresel tarım üretiminin yarısını oluşturdu.

Et üretimi 2000’e göre yüzde 55 arttı, en büyük artış tavukta yaşandı, 2022’de yıllık 361 milyon ton tavuk üretildi.

Pestisit kullanımı yüzde 70 artarken, inorganik gübreler yüzde 37 arttı. Palmiye yağındaki artışla birlikte bitkisel yağ üretimi yüzde 133 arttı. Tarımdan kaynaklı sera gazı emisyonları yüzde 10 arttı.

Ezcümle; rakamlardaki artış her zaman iyilik sağlık refah getirmiyor. Bolluğun yanında yokluk ve yoksunluk kol geziyor. Zenginliğin keyfini sürebilmek için açlığın tetiklenmesi gerekiyor. 2025 açlığı/yoksunluğu konuştuğu kadar en çok da etik unsurları tartışmaya açacak.

ETİKETLER: , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.